Šumava - chléb

mirca75 Kuchařka: mirca75

Domácí pekárna 14 názorů

Suroviny

150 ml vody
230 ml podmáslí
1,5 lžíce octa
3 lžíce oleje
1,5 lžičky cukru
3,5 lžičky soli
70 g pšeničné celozrnné mouky
300 g hladké mouky
280 g tmavé žitné mouky
1/2 lžíce celého kmínu
1/2 lžíce drceného kmínu
1/2 lžičky chlebového koření
1,5 lžičky sušeného droždí
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny dáme do pekárny tak, jak jdou za sebou v receptu a zapneme program 1 - základní, velikost střední - 1000 g, kůrka 2 - střední.

    Horký chléb ihned po upečení potírám slanou vodou : nemusí se.

Poznámka

Původní recept je od Radůzy. Já jsem si recept postupem času upravila dle naší chuti a pár surovin pozměnila jak váhově, tak typově.

Místo podmáslí můžete dát jen vodu, pak se více podobá Šumavě, ale s podmáslím je zase nadýchanější a kypřejší. Pekárnu mám k dispozici Moulinex home bread XXL.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 9 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Šumava - chléb

  • danas danas

    :yes::yes::-):yes::yes: výborný!!!!

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autorka receptu)

    Tenhle jsem pekla v jiném poměru mouky(něco pro zdraví;-))-280g pšen.celozrnné mouky hrubé,300g hladké mouky a 70g tmavé žitné a chlebík byl krásně voňavý a moc dobrý.Sice mi nahoře trochu popraskal:-(,ale na chuti mu to neubralo:-p.K večeři jsem k němu udělala pomazánku a na snídani byl s máslem a domácí marmeládkou:-p:-p.

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Merylas,můžu tě uklidnit, že já mám také robota Etu léta letoucí a jsem s ní spokojená a kdyby všechno šlapalo tolik let jako ona bylo by to dobře.:yes:

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    Já v nouzi použila na koření hmoždíř :-8 a dobře mi to šlo v mlýnku na kávu, mám starý robot Etu a tam je na kávu taková nádobka a nůž co seká, na kávu jsem to nepoužívala, jen občas na to koření. Ale je to fakt starý robot a to už dnes skoro nikdo nemá.:-8

    Odpovědět

  • maris maris

    Mirco, jsi zlato, právě tam jdu. V DM nakupuji od Alnatury bujonové kostky, po koření na chleba jsem se dřív nekoukala, to mě zajímá až teď:-8:-D:-D Díky !

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autorka receptu)

    Maris:-)To koření kupuji v DM drogerii.Bylo to jako dvojbalení,naposledy jsem kupovala v půli ledna;-)Ale myslím že ve velkých obchodech s bio koutkem nebo kde se prodávají chlebové mouky ho taky najdeš;-).Obsahuje Anýz,Fenikl,Koriandr a Kmín.Je dost aromatické takže mě stačí dát do 1OOOg chleba 1/4-1/2 malé odměrky,samozřejmě dle typu chleba který zrovna dělám.Ale pakliže jsi šťastným vlastníkem mlýnku na koření tak si ji určitě můžeš udělat i sama;-)Posílám ti fotečku abys věděla co hledat;-)

    Odpovědět

  • maris maris

    Mirco, prosím Tě, kde kupuješ to chlebové koření a co obsahuje ? Nebo si ho sama mícháš ? Já jsem ho snad nikde neviděla:-O:-)

    Odpovědět

  • Jikotka Jikotka

    Já myslela že je to nějaký dobrý recept na chlebík,no tak aspoň vzpomínej při pečení houstiček:-*:-*:-D.Jsi opravdu vzorná :-!Tohle jsem psala večer,ale spadl mi internet tak dopisuju dnes:-O:-O:-S:-D

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autorka receptu)

    :-)My jsme si tam chodili s manželem každé ráno do takové malé pekárničky,paní za pultem už nás znala,poprosili jsme ji o pola podpekom-dostali jsme půlku teplého,krásně nadýchaného a voňavého:-*bílého chleba a šli jsme snídat.Škoda že už je to pryč;-(

    Odpovědět

  • Jikotka Jikotka

    Co je chorvatský podpek :-?:-?

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    :-8 jéé, já asi neumím číst. Já si toho nevšimla :-8 Dávám bodíka;-)

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autorka receptu)

    Papriko:-) viz poznámky;-),podmáslí jsem nahradila vodou takže jí je dohromady 380ml.Určitě to jde i s mlékem nebo smetanou ale já tyhle bílé chleby moc nemusím-tedy kromě čerstvého chorvatského podpekom:-p:-p ten bych jedla pořád a pořád a pořád...:-D

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Mám stejnou pekárnu;-) tak ho asi upeču, když je v Moule vyzkoušený. Mám dotaz, když je bez podmáslí - co tam je místo něj? Mléko nebo smetana? Ď. za odpověď.

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Moc hezký chlebíček, bože, ať už mám tu pekárnu!:-// Zaslouží si bodík!:-)

    Odpovědět

Tématické fráze: domácí chléb šumava chléb šumava z domácí pekárny domací chleba šumava pekárna šumava recept na chleba z domácí pekárny chorvatský chléb domácí pekárna moulinex recepty šumava z domácí pekárny pekárna moulinex recepty šumavský chléb chorvatský chleba sumavsky chleba chorvatský chléb recept chléb šumava v domácí pekárně domácí šumava recepty domácí pekárna moulinex moulinex pekárna recepty chléb šumava domácí pekárna šumavský chléb z domácí pekárny šumavsky chleb recept

Zapomněl/a jsem heslo