Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Správný vztah k potravinám získá ten, kdo ví, kolik práce a starání dá něco vypěstovat. U zeleniny to platí také. Vlastnoručně vypěstovaná kvalitní zelenina je radost, když je jí ale hodně, je to i starost. Přemýšlíme, jak vše moudře a správně zužitkovat nebo uchovat.

Málokdo dokáže vypěstovat zeleninu v množství jen pro okamžitou spotřebu v čerstvém stavu. Ani by asi nebylo ekonomické, když už ji ošetřujete a zaléváte, pěstovat jen minimální množství. V případě přebytků máte několik možností, jak s nimi naložit.

Jak využít přebytky zeleniny

Možností je více, vybírejte.

  • Tradičně je možné zeleninu zavařit. Různých receptů najdete v rodinných sešitech i na našem webu opravdu mnoho. Výhodou je delší trvanlivost a dobrá chuť zavařenin, nevýhodou pracnost a ztráta vitamínu C.
  • Mnohé druhy zeleniny můžete nechat zkvasit (fermentovat). Velkou výhodou jsou nejen uchované vitamíny, ale také vznik bakterií mléčného kvašení, které jsou příznivé našemu zažívání.
  • Velké množství druhů zeleniny snadno zmrazíte. Výhodou je zachování chuti, minerálů i vitamínů, nevýhodou nutnost většího místa v mrazáku i spotřeba energie pro delší uchování. 
  • Zeleninu můžete i jednoduše usušit - způsobů sušení je více (např. slunce, trouba, sušička). Výhodou je dobrá skladovatelnost při dodržení podmínek, nevýhodou částečné zničení vitamínů.
  • Kombinací mrazu a sušení je nová metoda lyofilizace (sušení mrazem). Už i u nás lze zakoupit vhodné přístroje pro domácí sušení. Výhodou je uchování většiny vitamínů a snadné skladování hotových výrobků, nevýhodou zatím vyšší finanční náročnost.
  • Čerstvé výpěstky také můžete darovat. Většina z nás má potomky nebo přátele, z nichž někteří možnost pěstovat zeleninu nemají a darovanými přebytky vezmou za vděk. Zeleninu můžete darovat každému, kdo o to stojí.
  • Vypěstovanou zeleninu můžete i výhodně směnit. Zvláště na vsích nebo v zahrádkářských koloniích funguje čilý výměnný "obchod" mezi pěstiteli, který utužuje sousedské a přátelské vztahy. 
  • A nakonec ještě jedna možnost - výpěstky můžete prodat. Výhodou bývá rychlý odbyt a finanční zisk, nevýhodou nutnost podání daňového přiznání i dalších úředních postupů.
Pro inspiraci jsme natočili mnoho videoreceptů na zeleninové zavařeniny. Jedním z nich je recept na kvašenou zeleninu kimči, tato korejská pikantní dobrota je plná vitamínů a postup její výroby si můžete s námi vyzkoušet:

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli