Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tuk má v mnoha jídlech důležitou úlohu - orestujeme na něm cibuli, usmažíme maso, polijeme jím knedlíky. Tuk je nositelem chutí a pomáhá tělu vstřebávat živiny. Někdy je však nutné příjem tuku omezit na minimum.

Tuk je součástí mnoha jídel - ale ne pro všechny členy rodiny. Zatímco tatínek si pochutná na mastném bůčku, maminka dá přednost libovějšímu kousku se šťávou. Těžší je to při přípravě řízků nebo koblih, které smažíme ve vysoké vrstvě tuku.

Jak odstranit tuk z polévky

Můžeme si vybrat z několika možností:

  1. Ze studené polévky odstraníme ztuhlou tukovou vrstvu na povrchu polévky.
  2. Na horkou polévku položíme ubrousek, do kterého se tuk natáhne.
  3. Tuk z mastného vývaru sebereme opatrně lžicí nebo naběračkou.

Jak odstranit tuk z omáčky

Tyto způsoby využijeme u dušeného i pečeného masa:

  1. Na mastnotu v pekáči položíme krajíc chleba, do kterého se tuk vsákne.
  2. Tuk odstraníme lžící do skleničky a necháme ho v lednici k dalšímu použití.
  3. Dušené a pečené maso necháme vychladnout a druhý den tuk seškrábneme.

Jak odstranit tuk ze smažených jídel

Mastnotu na talíři nemají rády hlavně ženy, protože se po ní tloustne:

  1. Použijeme papírové ubrousky, na kterých necháme potravinu okapat.
  2. Smažené dobroty vyndáme děrovanou naběračkou a necháme je okapat.
  3. Pořídíme si horkovzdušnou fritézu a smažíme s minimálním množstvím tuku.

Jednou z dobrot, které se dají připravit bez tuku, jsou topinky z chleba - ale buďme upřímní, nejsou lepší opečené na tuku, potřené máslem nebo pokapané olivovým olejem? Podívejme se na video:

Komentáře

Další tipy a triky