

Tažený štrúdl z komunistické kuchařky
Suroviny 4 nohy
- 45 dkg hladké mouky
- 160 ml teplé vody
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžičky octa
- 1 velké vejce
- 1 žloutek
- sůl
- 20 větších jablek
- strouhanka
- skořice
- cukr krupice
- 2 vanilkové cukry
- 1 máslo
Postup přípravy receptu
Na vál vysypeme mouku a uprostřed uděláme důlek.
Smícháme teplou vodu se solí, olejem a octem a rozšleháme vejce. Vylijeme do mouky a vypracujeme těsto.
V troubě si předehřejeme široký hrnec.
Hladké a lesklé těsto rozdělíme na 4 bochánky a dáme odpočívat pod nahřátý hrnec.
Dále si připravíme strouhanku dozlatova opečenou.
Oloupeme celá jablka.
Budeme ještě potřebovat plátno o velikosti 2 větších utěrek. Asi po 45 min pomoučíme plátno a vyválíme z bochánku ovál, pak už těsto vytahuji ručně.
Vytažené těsto na plátně potřu máslem, posypu strouhankou, postrouhám jablky, posypu vanilkovým cukrem, cukrem /asi 3 polévkové lžíce na nohu/, přidám skořici. Zahnu delší strany 2cm dovnitř a pomocí plátna stočím. Po každém otočení mažu máslem. Mazat povrch před pečením i po upečení.
Pečeme na papíru na 190 stupňů cca 50min.
Poznámka od kuchařky
Vím, že už tu recepty na tažené záviny jsou, ale každý má trochu jiné suroviny. S tímhle těstem se moc dobře pracuje.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Tažený štrúdl z komunistické kuchařky
-
Povedl se, s těstem se pracuje velmi dobře. Jediný slabší článek jsem byla já, jelikož s taženým těstem nemám žádné zkušenosti, což ovšem snadno napravím! Oceňuju i to, že se dá udělat i slaná forma, jelikož je těsto bez cukru. Za mne zasloužený bod.
-
Do receptu-názvu bych politiku netahala
Kuchařka naší vesnice je náhodou velice dobrá
-
Topolánek:tohle je ubohý komentář
-
To jste ani neměl psát že je to z komunistické kuchařky aby jsme se ještě neotrávily aby to nebylo z padesátých let.
-
Já mám tu kuchařku z roku 1988, ale když vidím těch požehnaných literárních odkazů,z čeho se čerpalo
- nejstarší, pokud jsem něco nepřehlédla, je z roku 1945
Závin tažený tam je taky, jen je tam samozřejmě na gramáže uvedený tuk, cukr, máslo, ale to si stejně každý upravujem dle svého.
(novější, ale na jiném principu je pak Ottova kuchařka naší vesnice)
Tažený závin nedělám z oleje ale z přídavku sádla a másla, to zas mám od prababčiky. -
fb.lib: Je to opravdu z Kuchařky naší vesnice, sedmé vydání z roku 1969. Nikde jinde jsem takový recept na tažené těsto nenašla. Nemyslela jsem to urážlivě, naopak. Dříve bylo jídlo určitě kvalitnější.
-
porada:Je vidět že mezi lidmi je ještě pár kvalitních kuchařek.Bohužel jak se těmto kuchařkám říká Sandtnerky rozhodně nepatří do komunistické literatůry.Do roku 1960 kdy se z Československa stala ČSSR se kuchařky přejímali z doby předválečné tedy z první republiky.Ať je to od Krejčové usporná kuchařka,nebo rok v české kuchyni od Úlehlové.Komunistické kuchařky většinou psal kolektiv a byli vlastně kopírované a upravované do potravin které byli v té době dostupné.Mezi nejkvalitnější kuchařky za komunistické éry patří Kuchařka naší vesnice.Po normalizaci ať to byla jakákoliv kuchařka byla podpultové zboží.Pokud budu brát knižní vazbu komunistických kuchařek nepřekročilo číslo 15.
-
fb.lib - to Vám budu oponovat, mám Labužnickou kuchařku od Sandtnerové, 1. vydání z roku 1949 a pak jich mám ještě asi 40.Ale je pravda, že dnes píše kuchařky kde kdo.
-
Komunistická kuchařka??
Za komunistů vycházelo tak málo kuchařek že by mě opravdu zajímalo která to byla.Recept dobrý, znám ale nepeču.
-
tejaja: terezko,sranda musí být,i kdyby na chleba nebylo!!
-
Ja nechápem, prečo sa do varenia zaťahuje politika...
-
Zaviny mám rád a rád zkouším recepty.Proto dávám bodík a zakládám.Ale kom.strudl by začínal:Na val vysypeme soudruzku mouku.......