Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kdouloně jsou stromy nebo keře, které ozdobí zahradu na jaře i na podzim. Kvetou krásně růžovočervenými květy a na podzim voňavé plody žlutě svítí mezi listy. Plodem jsou malvice, které vypadají jako šišatá jablka nebo hrušky. Kdouloň plodí pravidelně, plody pozdě dozrávají.

Kdouloně jsou náročné na teplo, rostou a dobře plodí tam, kde se daří meruňkám a broskvoním. Sklízí se až koncem října. Kdoulové sady najdeme ve Švýcarsku, Francii, Itálii. U nás se kdouloně pěstují v zahradách. V chladnějších oblastech se daří nízkému keři kdoulovci, který má malé plody. Všechny kdoulové i kdoulovcové plody jsou jedlé až po tepelné úpravě. Otrhané plody se často ještě nechávají v bedýnce dozrát.

Čím jsou kdoule prospěšné

Plody krásně voní (babičky je používaly do prádelníku) a obsahují významné množství přírodního pektinu (pomáhá při tuhnutí marmelád), organické kyseliny, třísloviny, silice, hodně vitamínu C, z minerálních látek draslík, fosfor, hořčík, vápník, železo a měď. Jejich až svíravá chuť působí proti průjmům, zánětům sliznic, střev a žaludku. Semena obsahují mnoho slizu, olejů, glykosidy a tříslovinu. Používají se proti kašli a také při žaludečních a střevních potížích.

Jak využít kdoule

Z kdoulí i kdoulovce se připravují kompoty, rosoly, marmelády, želé nebo víno a dokonce se i suší. V zemích, kde jsou kdoule běžné, je přidávají k masu, hlavně ke skopovému nebo hovězímu. V lidové kosmetice můžeme použít nastrouhané a v lihu vylouhované plody k potírání pleti nebo jako pleťovou masku na rozšířené póry a zjemnění pokožky.

Kdoulový rosol můžeme použít při vaření meruňkové marmelády nebo džemu z broskví místo kupovaného pektinu. Přípravu meruňkové marmelády jsme pro vás natočili jako videorecept.
Zdroj: Dagmar Lánská - Z lesa i ze zahrady od jara do zimy.
 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky