Kdoulový džem

magdalenka Kuchař: magdalenka

Zavařeniny 14 názorů

Suroviny

1 000 g kdoule = dule v očistenom stave
1 ks skořice
5 ks hřebíčky = klinčeky
500 g krystalový cukr
citronová šťáva (z 1/2 citronu)
cca 200-250 ml vody
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Dule očistíme suchou servítkou, utierkou od chĺpkov, ošúpeme, umyjeme, pokrájame na malé kúsky.

  2. Podlejeme vodou a privedieme do varu so škoricou, klinčekmi.

  3. Rozvaríme na kašu, vylovíme klinčeky a škoricu, tyčovým mixérom po čiastočnom schladnutí rozmixujeme.

  4. Pridáme citrónovú šťavu a cukor a pomaly varíme na požadovanú hustotu, často miešame.

  5. Dáme do vysterilizovaných pohárov, zaviečkujeme, obrátime hore dnom, po cca 10 minútach obrátime späť. Varením džem získava červenkastú farbu.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 9 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kdoulový džem

  • Hana Zandalová Hana Zandalová(neregistrovaný)

    Ahoj,před lety jsem dostala malý stromeček kdoule,ale teprve letos něco málo rozkvetl a ze všech květů vyrostla jedna jediná hruška,mám z ní ohromnou radost a tak tady hledám co s ní.Asi ji upeču s těmi rozinkami a budu se těšit že za rok jich bude víc.zandal13@seznam.cz

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    Petr: Oplatí sa čítať všetko a pozornejšie...na wikipédii sa píše aj o legislatíve EÚ a etymológii.
    Teší ma však váš záujem práve o tento môj recept (máte rád dulový džem, alebo výrobky z dulí?) a celková snaha o rozšírenie vedmostí.

    Odpovědět

  • Petr Petr(neregistrovaný)

    http://cs.wikipedia.org/wiki/Marmel%C3%A1da
    Právě v případě kdoule jde o pravou marmeládu, protože je obsažena i v názvu.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

  • Petr Petr(neregistrovaný)

    Kdoulový džem ne nonsens. Správné označení je marmeláda.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    casino::yes:

    Odpovědět

  • casino casino

    magdalenka:
    Tak jsem douvařil poslední dáfffku:-D (vlastně podle vašeho rcp to byly 2,5 dávky)
    Také jsem obkrajoval (je to produktivnější a člověk cítí pod nožíkem níže zmiňovaný "písek" a vyhne se mu), ohryzky jsem přefikl a vyvařil zvlášť...
    Ukázalo se, že s těmi "sušenými" hruškami to nebyl až tak úplně blbý nápad:yes: někteří se při pojídání "frgálů" ptali, kde že jsem sehnal sušené hrušky:-D
    Tož tak:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    casino: Ja som jadrince obkrajovala ( ostal mi v ruke niečo ako "ohryzok"), "písek" som nemala. Tento rok som nevarila džem, akosi bola slabá úroda. Tých zopár kusov som rozložila po dome. (Spomienka na starú mamu, dávala na skriňu aj do skrine.)

    Odpovědět

  • casino casino

    magdalenka:
    Před čtrnácti dny jsem měl pytel kdoulí..., dnes už zbývá tak asi košík..., a už z kdoulí pomalu kdoulovatím:-D
    Dělám kde co: mostardu, jam, sýr, "kůži", chystám se na vaši polífku..., teď zkouším imitaci povidel do buchet a cosi na způsob vařených sušených hrušek na táče:-8
    *****
    Také plody neloupu (pektin):yes:
    Zkusil jsem také (jak uvedeno v rcp) vařit i s jadřinci(pektin). Semínka v produktu mi nevadí (nemixuji), spíše naopak:yes: Nevím, zda jste se s tím setkala, ale měl jsem problém s těmi "kamínky" či jak to nazvat? ...snad "pískem"? kolem jadřinců:no:
    Nyní tedy jadřince vyloupnu i s tím "pískem" vyvařím zvlášť a následně scezený pektin přidám ke kdoulím.
    Ach přírodo! Jak jsem dosud mohl existovat bez kdoulí?:-*
    *****
    Pro všechny případy vložím foto, že aby nedošlo k záměně s kdoulovcem:no: A věřte nevěřte, stalo se to:-))

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    Helena Winklerová: na mojich fľaky nie sú.

    Odpovědět

  • Helena Winklerová Helena Winklerová(neregistrovaný)

    Při rozkrojení kdoule jsou na dužině hnědé fleky.má to tak být? děkuji za radu

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

  • jana jana(neregistrovaná)

    chcela som pridať bodík, ale nie som zaregistrovaná, ale aspoň:yes:mám dule, ale nevedela som, čo s tým. Takže už viem a idem na to :-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Magdi, asi mi to nebudeš věřit, ale vůbec neznám gdoule. Pravda je, že to slovo mi neznámé není, ale obrázek mi nic neříká, vypadá to jako druh jablka;-). Každopádně, já dělám moc ráda džemy úplně ze všeho a tak se mi moc líbí i tento;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: kdoule recepty kdoulová marmeláda gdoule kdoule kdoule marmeláda kdoulová marmeláda recept kdoule recept marmeláda z kdoulí jak se dělá kdoulová marmeláda gdoule marmeláda gdoulový džem recepty z kdoule marmeláda z kdoule marmeláda z gdoule džem z gdoulí gdoulova marmelada marmeláda z gdoulí dzem z gdoule recepty kdoule recepty z kdoulí

Zapomněl/a jsem heslo