Kdoulový koláč

tejaja Kuchařka: tejaja

Moučníky , Řezy s ovocem, bublaniny 10 názorů

Suroviny

Těsto:
150 g celozrnné mouky
60 g cukru
90 g tuku na pečení
špetka soli
Dále:
500 g kdoulí bez jader
200 ml jablečné šťávy
2 lžíce cukru
3 vejce
150 ml kysané smetany
2 lžíce medu
1 lžička skořice
mandlové lupínky
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Všetky prísady na cesto zmiesime a cesto rozložíme do vymastenej koláčovej formy tak, že urobíme zvýšený okraj.

  2. Duly rozrežeme, vykrojíme jaderník a narežeme na tenšie plátky (nelúpeme). Dáme ju do hrnca, zalejeme jablkovou šťavou, pridáme cukor a 5 min podusíme na jemnom plameni. Potom scedíme, pričom šťavu zachytíme.
    Otečené plátky duly rozložíme na cesto.

  3. V šťave z varenia duly rozmiešame smotanu, vajcia a nalejeme na koláč. Pečieme na 180°C dozlata.

  4. Tekutý med zmiešame so škoricou, potrieme koláč, posypeme lupienkami mandlí a dáme ešte na 5 min do horúcej rúry.
    Koláč krájame až úplne vychladnutý.

Poznámka

Inšpirovala som sa tu https://dobruchut.azet.sk/recept/9761/dulovy-kolac... ale prispôsobila som si recept podľa seba.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kdoulový koláč

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    magdalenka: Ďakujem. ;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Ja mam dule v zahrade, rozkladam ich len tak pre vonu po dome a davam do satnika. Kedysi som robila lekvar, varila polievku-krem aj kompot, ale rodina odmieta. Recepty som sem pridala. A z detstva si pamatam ten "syr". Terezka, kolac vyzera skvele.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    medanek: Ďakujem. :-K Dostala som duly od sestry, tá si kúpila strom do záhrady, je ešte mladý, vlani rodil prvý raz, mal len zopár plodov, tohto roku už viac. Takže mám v byte ako píšeš, voňavo. Kým ich všetky neskonzumujem.;-)

    Odpovědět

  • medanek medanek

    Kdoule znám velice důvěrně, už jako malá jsem tajně chodila ujídat kdoulový sýr, jak se tomu říkalo, který mamka vždy sušila na ústředním topení. Byla to velká dobrota. Jinak se u nás kdoule i zavařovaly, dávaly do buchet a i do prádla. Velice krásně voněly. Dnes už není tak jednoduché na kdoule narazit. Koláč je krásný a s velkou chutí bych si ho dala :yes::yes::-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Oskeruska: Keby si bola bližšie, tak ťa na ten koláč pozvem. :-D;-)

    Odpovědět

  • Oskeruska Oskeruska

    tejaja: jsem si myslela, že slovenská slova znám..ale dulu jsem neznala a mooc se mi líbí :-) Ony ani kdole jako takové se moc běžně nepoužívají..po pravdě jsem je ani ještě nejedla. Vím, že se z nich děla džem, ale že se dají použít na koláč jsem nevěděla. Což stále nic nemění na faktu, že bych si ten tvůj koláč s velkou chutí dala :-D<3

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Oskeruska: :-D:-D:-D Tak tú našu dulu kľudne môžeš narezať ;-)

    Odpovědět

  • Oskeruska Oskeruska

    hospodyne: každopádně prosím neřezat :-))..Sousedka byla dula a byla zároveň vystudovaná ženská sestra..tak jsem si myslela, že je to potřeba k výkonu duly..teď jsem si te tedy prostudovala a zjistila jsem, že stačí roční kurz.;-)

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    Dula rozhodně není porodní bába. Je to laický doprovod ženy k porodu.

    Odpovědět

  • Oskeruska Oskeruska

    Dula je v Česku porodní bába :-)) Tu prosím neřezat :-)) Ale koláč vypadá úžasně a hned bych si ho ráda dala :-)<3:-K:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: kdoule koláč s mandle gdoulový koláčky gdoule kolač nejlepši gdoulovy koláč nejlepši kdoulovy kolač gdoulový koláč kdouloňový koláč kdoulovýkoláč dulu marmeláda recept gdolový koláč kdoulové recepty kdoule - mám ráda recepty kdole koláče velké kdoulový koláč s tvarohem