Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koláče z pánve mají pár nesporných výhod - jejich příprava je snadnější a rychlejší, dají se jíst i teplé a nemusíme zapínat troubu. Nevýhodou pánvových koláčů je opečení pouze ze spodní strany těsta.

Koláče z pánve dělíme do několika skupin - litý piškot, tenké palačinkové těsto, tvarohové těsto s ovocem nebo slané koláče se sýrem. Důležitou pomůckou pro přípravu pánvových koláčů je pánev s nepřilnavým povrchem.

Jak vytvořit koláč na pánvi

Pánev vytřeme mastným papírovým ubrouskem:
  • Palačinkové těsto, do kterého přidáme prášek do pečiva, nalijeme do pánve a zasypeme drobnými kousky ovoce. Přikrytý koláč pomalu upečeme, dokud spodní část nezíská zlatavou barvu. Na talíři ho posypeme skořicovým cukrem.
  • Těsto na trhanec připravíme stejně jako piškot - nakonec do něj vpracujeme sníh z bílků. Těsto nalijeme na pánev, posypeme rozinkami, přiklopíme poklicí a upečeme. Pak placku obrátíme a opečeme z druhé strany. Trháme vidličkami.
  • Těsto na bublaninu připravíme podle klasického receptu. Když těsto na pánvi zrůžoví, posypeme ho kousky ovoce, přiklopíme a necháme dojít, popřípadě ho v polovině pečení obrátíme pomocí talíře. Bublaninu sypeme cukrem.
  • Obrácený koláč je vytvořený ze základu z másla a lžíce cukru - do vytvořeného karamelu urovnáme ovoce, necháme ho chvíli dusit, aby pustilo šťávu, a zalijeme ho těstem. Pánev přiklopíme a necháme koláč zapékat.
  • Tvarohové těsto je univerzální - připravíme z něj buchtu s rozinkami nebo ovocem, čokoládový dortík s kousky čokolády nebo zdravý koláč s ovesnými vločkami. Tvaroh můžeme nastavit jogurtem nebo kysankou.
  • Drobenkový koláč má na kynutém těstě naskládané kousky ovoce a je zasypaný máslovou drobenkou - ta se sice neupeče do růžova, ale koláč s ní je velmi chutný a vláčný. Do pánve dáme více tuku - koláč připomíná chutí koblihy.

Pár rad a tipů pro přípravu koláčů

  • Těsto umícháme trochu řidší - pokud půjde do pánve nalít, bude jeho konzistence ideální. Nadýchanost těsta zajistí kypřicí prášek nebo soda.
  • Tužší těsta musíme válet nebo tvarovat, což vyžaduje čas a zručnost, a spodní část koláčů pak může být po opečení tuhá.
  • Pánev umístíme na plotnu nebo v případě plynu na rozptylovač plamene, aby byla teplota stejnoměrná po celé ploše pánve.
  • Pánev přiklopíme pokličkou, aby se koláč propekl stejnoměrně a ne jenom zespoda.
  • Koláč obracíme opatrně pomocí talíře nebo pokličky - většinou to ale není nutné. Upečenost těsta kontrolujeme špejlí.
  • Upečený moučník pomocí obracečky opatrně sesuneme z pánve na talíř a můžeme ho servírovat.

Pokud dáte přednost klasickému moučníku, upečenému v troubě, poradíme vám v našem videu, jak připravit koláč s jablky:

Sladké drobečky

Koláč z pánve je výhodný, pokud pečeme pro jednu nebo dvě osoby a nevyplatí se zapínat troubu. Stejnou službu nám udělá remoska, elektrická pánev nebo pomalý či multifunkční hrnec, popřípadě minitrouba.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli