Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bezová šťáva báječně chutná. Výborně se hodí na letní horké dny, protože je příjemně osvěžující, stačí ji naředit chladnou vodou. K chuti nám ale přijde i v zimě, můžete ji vyzkoušet v teplém čaji. Dokud bez kvete, stále je na šťávu vhodný čas. Poradíme, kolik květů na ni budete potřebovat.

Šťávu z černého bezu je nejlepší připravit co nejdříve, jakmile začne černý bez vykvétat. Vybereme si pěkný a slunečný den, během kterého květenství černého bezu nasbíráme. Čím více květů budeme mít, tím bude šťáva chuťově výraznější, zároveň také můžeme šťávy připravit více. Podívejte se, jak sbírat květy černého bezu.

Kolik květů na bezovou šťávu

Bezová šťáva krásně voní a má jemně žlutou barvu díky pylu z květů. Podle následujícího receptu ji připravíte bez vaření, převařit se musí pouze přidaná voda.

  1. Na základní dávku šťávy si natrhejte 10 květů černého bezu, vybírejte krásně rozkvetlé a velké květy. Dále si připravte 1 citrón, 1 litr převařené vody, 1 kg krystalového cukru a 1 dkg kyseliny citrónové. Množství si po libosti vynásobte.
  2. Z květů odstraňte všechen hmyz, dejte je do většího hrnce a zalijte převařenou a vychladlou vodou. Přidejte ještě oloupaný a nakrájený citrón.  Hrnec přikryjte pokličkou a obsah nechte na chladném místě do druhého dne luhovat, tj. 24 hodin.
  3. Druhý den obsah přeceďte, aby ve šťávě nezůstaly drobné kvítky. Přidejte cukr a kyselinu citrónovou. Vše dobře míchejte, až do rozpuštění. Není potřeba míchat "bez přestání", ale míchání opakujte po chvilkách.
  4. Šťávu nalijte do předem vypařených lahví. Při nalévání budete potřebovat trychtýř, nalévejte opatrně, ať šťáva nepřeteče. 
  5. Na povrch šťávy dejte lžičkou trošku alkoholu, předejdete tím kažení. Opravdu stačí malá lžička. 
  6. Láhve uzavřete šroubovacími víčky (také je můžete vypláchnout alkoholem) a uložte je do chladna, během manipulace láhve nijak nenaklánějte. Není potřeba šťávu skladovat v lednici, stačí chladná komora.
  7. Šťáva se nekazí a vydrží minimálně do další sezony. Jakmile však láhev otevřete a necháte stát na lince, je šťávu potřeba brzy spotřebovat - mohla by totiž začít kvasit.                      

Dáte přednost sirupu připravenému vařením? V tom případě vyzkoušejte následující videorecept. Budete na něj potřebovat pouze květy černého bezu, citrón a krystalový cukr. Uvařený sirup uchovávejte v chladu a temnu.

 

Komentáře

Další tipy a triky