Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slané koláče jsou celoročně oblíbené. Základem bývá kynuté, listové nebo křehké těsto. Rozválené těsto se naplní a upeče. Ochucení a vláčnost náplně potom koláč povýší na delikatesu. Náplní může být v podstatě cokoliv od masa, zeleniny, sýrů, vajec, bylin. Jednou z nich jsou zjara všudypřítomné kopřivy.

Bujné mladé kopřivy na jaře vybízejí k zužitkování. Rostou všude, často tam, kde je nechceme. Sbírejte je vždy na čistých lokalitách, kam nemají přístup psi. Nejzdravější jsou kopřivy sbírané do začátku kvetení.

Kopřivová náplň do koláčů

S kopřivami do náplní pracujte podobně jako se špenátem.

Kopřivové listy zbavte žahavosti a  jemně nasekejte. Ochucují se zpravidla solí, pepřem, špetkou muškátového oříšku, utřeným česnekem, jinými bylinkami jako jsou pažitka nebo medvědí česnek, výborně náplň ochutí také řapíkatý celer nebo slanina.

Co ještě přidat do kopřivové náplně

Náplň zvláčněte například jogurtem, zakysanou smetanou, syrovými vejci a hlavně sýrem (v Itálii mají osvědčenou ricottu). Pokud ricottu nemáte, můžete zkusit třeba cottage nebo žervé, výborně se hodí i feta nebo balkánský sýr. Na případné zahuštění stačí strouhanka nebo ovesné vločky.

Kromě slaných moučníků můžete z kopřiv připravit výborný kopřivový sirup. Jeho příprava je snadná a podle našeho videa si s ní poradí i začátečníci.

 

Komentáře

Další tipy a triky