Krémy jsou pomyslnou třešničkou na dortu. Moučník dochutí a ještě krásně ozdobí
Sladký krém je přesně to, co dělá moučník dortem a buchtu zákuskem. Krém plát těsta ochutí, změní mu konzistenci a nádherně ho ozdobí. Suchý kousek piškotu s krémem se nám pak v ústech úplně rozplyne.
Dort je piškotový korpus, ozdobený krémem. Bez něj by všechny moučníky byly jen obyčejnou buchtou. Jsou dorty, které se bez krému obejdou - například sacher, ale to je výjimka. Krémy mají tolik možností přípravy, míchání různých ingrediencí a příchutí, že si můžeme svou oblíbenou chuť vybrat a vždy si báječně pochutnáme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
- Jaké jsou základní krémy na dorty
- Čím a jak ochutit krémy na dorty
- Jak správně ušlehat krém na dorty
- Různé vlastnosti krémů na dorty
- Jaké jsou zdravé krémy bez cukru
- Jaké krémy se hodí na zdobení
- Jak dlouho šlehat krém na dorty
- Jak opravit sražený krém do dortu
- Krémy na dorty ze 2–3 ingrediencí
- Chyby v přípravě krémů na dorty
1
Jaké jsou základní krémy na dorty
Nejlehčím krémem je šlehačka, popřípadě šlehačka a mascarpone, které slouží i jako ztužovač. Nejpoužívanějším dortovým krémem je pudinkový máslový, americký krém z másla a cukru a čokoládová ganache. Nejzdravějším krémem je šlehaný tvaroh, nastavený zakysanou smetanou nebo jogurtem.
2
Čím a jak ochutit krémy na dorty
Nejčastěji používáme vanilku, kakao a čokoládu, kávu, karamel, ovocné pyré, kůru a šťávu z citrusů, jemně mleté oříšky a mandle, kokos, přírodní i umělá aromata, ale i rum, vaječný koňak, griotku, brandy, sladké likéry a jiné kvalitní alkoholy. Některá dochucovadla krém zároveň obarví.
3
Jak správně ušlehat krém na dorty
Všechny ingredience by měly mít stejnou teplotu - připravíme si je na stůl několik hodin před šleháním. Máslo musí být měkké, aby se nesrazilo. Tekutiny přidáváme do krému jen po kapkách nebo lžičkách, aby se okamžitě rozšlehaly. Jednotlivé ingredience šleháme několik minut - krém musí být lehký a jemný.
4
Různé vlastnosti krémů na dorty
Na krémy můžeme mít různé požadavky. Některé z nich se hodí pod potahovku (máslový, pudinkový), s jinými se báječně zdobí dorty (bílkový, pařížská šlehačka). Neztuženou šlehačkou a ovocem plníme dorty s krémovými mantinely. Diabetici a lidé se zdravým způsobem života volí tvaroh nebo kysanku.
5
Jaké jsou zdravé krémy bez cukru
Dorty jsou sladké a obsahují cukr. Pokud se mu chceme vyhnout, používáme místo něj vhodná sladidla - stévii, xylitol nebo jiné alternativy cukru. Také sladké ovoce krém osladí - například banán. Kromě cukru můžeme z krému vynechat i máslo a připravit šlehaný tvaroh se zakysanou smetanou či jogurtem.
6
Jaké krémy se hodí na zdobení
Krém, kterým chceme vytvářet růžičky a obrazce, by měl být pevný, jemný a hladký. Na moučníku musí vydržet v pokojové teplotě, aniž by povolil. Takové vlastnosti má ganache, mascarpone, máslový, pudinkový a bílkový krém. Šlehačka, tvaroh a krémy, nastavené pudinkem bez vaření, po několika hodinách zmokvají.
7
Jak dlouho šlehat krém na dorty
Některé hospodyňky dělají zásadní chybu, že krém dostatečně nevyšlehají, po chvíli se v něm pak začne oddělovat tekutina od másla. V tu chvíli nastává problém, protože se to mnohdy stane až po ozdobení dortu. Každý krém se musí šlehat několik minut, dokud nezačne na povrchu vytvářet drobné vlnky a vrásky a zanechávat brázdu.
8
Jak opravit sražený krém do dortu
Po oddělení tekutiny od másla vypadá krém hrudkovitě a nevzhledně. Napravíme ho krátkým zahřátím v mikrovlnce a následným důkladným přešleháním. Místo mikrovlnky můžeme mísu postavit do dřezu s horkou vodou. V okamžiku, kdy začnou být okraje mírně tekuté, vyndáme mísu a krém znovu ušleháme.
9
Krémy na dorty ze 2–3 ingrediencí
Nejchutnější krémy na dorty jsou mnohdy velice jednoduché. Mezi ty nejvíce oblíbené patří šlehačka s mascarpone, čokoládová ganache ze smetany a čokolády a americký krém z másla a cukru. Stejně výborný je nugátový krém z nutelly a másla a tvarohový krém z tvarohu a cukru.
10
Chyby v přípravě krémů na dorty
Všechny chyby lze napravit, ale jednodušší je jim předejít. Sražení zabráníme stejnou teplotou surovin. Nepřidáváme větší množství tekutiny najednou. Máslo necháme dostatečně povolit. Krém důkladně šleháme několik minut, i když se zdá dostatečně jemný a pevný. Nešleháme krém, který jsme vyndali z lednice - srazí se.
Komentáře