Dia dort plněný tvarohem a ananasem

Merylas Kuchařka: Merylas

10 - 12 porcí Moučníky , Dia a bezlepkové 26 názorů

Suroviny

Na korpus:
5 vajec
50 g dia sladidla (Cukren - viz foto)
150 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
5 lžic vody (studené)
špetka soli (do sněhu)
Na náplň:
250 g tvarohu ve vaničce
dia ananasový kompot (340 g i s nálevem)
pár kapek citronového aroma Dr. Oetker
Rama Cremefine (na šlehání - v lahvičce 250 ml) nebo klasická smetana na šlehání
13 - 15 g sypké práškové želatiny
Na dozdobení povrchu:
trochu šlehačky (dle potřeby mírně oslazené sladidlem)
čerstvé ovoce:
pomeranč
kiwi
třešně
meduňka (nebo máta)
Recept si zatím oblíbilo 24 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Korpus:
    Z bílků a špetky soli si ušleháme pevný sníh. Žloutky utřeme s cukrenem do světlé pěny a přidáme do ní vodu.

  2. Pak přimícháme část mouky a nakonec už zlehka, opatrně a střídavě po částech zbytek mouky s práškem do pečiva a sníh.

  3. Těsto vlijeme do dortové formy, kde jsme dno vyložili papírem na pečení.

  4. Vložíme do středně předehřáté trouby a zvolna upečeme.

  5. Po upečení jen chviličku necháme stát, pak odřízneme kolmo nožem od okraje a korpus necháme vychladnout.

  6. Náplň:
    Ananasový kompot scedíme, šťávu zachytíme a odměříme 200 ml. Pokud je málo, doplníme vodou. V této šťávě rozmícháme želatinu a necháme zhruba 15 minut nabobtnat.

  7. Pak ve vodní lázni nebo opatrně přímo na plotýnce pomalu za stálého míchání metličkou zahříváme až se želatina rozpustí, odstavíme a necháme prochladnout. Teplotu moc nezvyšujeme, stačí do 50°C, teplota by neměla překročit 60°C nebo dokonce přejít varem. Pak želatina neztuhne.

  8. Tvaroh si prošleháme, přidáme pár kapek citronového aroma a prochladlou rozpuštěnou želatinu a znovu prošleháme. Jak vidíme, že nám tato hmota začíná pomalu houstnout, tak jemně vmícháme ušlehanou Ramu a kousky ananasu z kompotu. Už jsem nedoslazovala, ale podle potřeby můžeme.

  9. Dohotovení:
    Korpus si v polovině prořízneme a zpět do dortové formy vložíme jeden plát, na něj naneseme už hustější - mírně tuhnoucí tvarohovou směs a přiklopíme druhým dílem korpusu.

  10. Přikryjeme fólií a dáme do chladničky ztuhnout na několik hodin, ale doporučuji nejraději do druhého dne.

  11. Pak z formy vyjmeme, celý povrch i boky přetřeme ušlehanou smetanou a dozdobíme čerstvým ovocem dle své fantazie.

Poznámka

Tento dort je opravdu hodně velký, tak pokud máme v rodině jen jednoho diabetika, tak by stačilo udělat v menší formě ve snížené dávce.

Moučníky nejsou všeobecně diabetikům v jejich výživě schvalovány, ale přece jen občas a mimořádně k nějaké slavnostní příležitosti kousek v rámci diety snad neuškodí.

Korpus jsem pekla podle časopisu Kuchyně a tvarohovou hmotu jsem už dělala u nějakého jiného moučníku. Do budoucna vyzkouším ještě udělat náplň jen s polovinou ušlehané Ramy a druhou polovinu si nechám na potření povrchu.

Ananasový kompot jsem koupila v Kauflandu, ale snad bude i jinde. Může být i jiné ovoce.

Celý dort s náplní, ale bez šlehačky na celém povrchu a čerstvého ovoce na dozdobení má 8477 kJ a 666 Sacharidů.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 172 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Dia dort plněný tvarohem a ananasem

1 2

Tématické fráze: dia dort dia korpus na dort dia dorty diabetický dort diabetické dorty recept na dia dort dia dorty recepty plněný dort dia dort recept forma na plněný dort tvarohový dort s ananasem tvarohový dia dort tvarohový dort dia dorty bez peceni s tvarohem diabeticky dort recepty dia korpus jak upéct dia dort plneny dort recept plněné dorty diabetické moučníky

Zapomněl/a jsem heslo