Dia dort plněný tvarohem a ananasem

Merylas Kuchařka: Merylas

10 - 12 porcí Moučníky , Dia a bezlepkové 34 názorů

Suroviny

Na korpus:
5 vajec
50 g dia sladidla (Cukren - viz foto)
150 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
5 lžic vody (studené)
špetka soli (do sněhu)
Na náplň:
250 g tvarohu ve vaničce
dia ananasový kompot (340 g i s nálevem)
pár kapek citronového aroma Dr. Oetker
Rama Cremefine (na šlehání - v lahvičce 250 ml) nebo klasická smetana na šlehání
13 - 15 g sypké práškové želatiny
Na dozdobení povrchu:
trochu šlehačky (dle potřeby mírně oslazené sladidlem)
čerstvé ovoce:
pomeranč
kiwi
třešně
meduňka (nebo máta)
Recept si zatím oblíbilo 28 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Korpus:
    Z bílků a špetky soli si ušleháme pevný sníh. Žloutky utřeme s cukrenem do světlé pěny a přidáme do ní vodu.

  2. Pak přimícháme část mouky a nakonec už zlehka, opatrně a střídavě po částech zbytek mouky s práškem do pečiva a sníh.

  3. Těsto vlijeme do dortové formy, kde jsme dno vyložili papírem na pečení.

  4. Vložíme do středně předehřáté trouby a zvolna upečeme.

  5. Po upečení jen chviličku necháme stát, pak odřízneme kolmo nožem od okraje a korpus necháme vychladnout.

  6. Náplň:
    Ananasový kompot scedíme, šťávu zachytíme a odměříme 200 ml. Pokud je málo, doplníme vodou. V této šťávě rozmícháme želatinu a necháme zhruba 15 minut nabobtnat.

  7. Pak ve vodní lázni nebo opatrně přímo na plotýnce pomalu za stálého míchání metličkou zahříváme až se želatina rozpustí, odstavíme a necháme prochladnout. Teplotu moc nezvyšujeme, stačí do 50°C, teplota by neměla překročit 60°C nebo dokonce přejít varem. Pak želatina neztuhne.

  8. Tvaroh si prošleháme, přidáme pár kapek citronového aroma a prochladlou rozpuštěnou želatinu a znovu prošleháme. Jak vidíme, že nám tato hmota začíná pomalu houstnout, tak jemně vmícháme ušlehanou Ramu a kousky ananasu z kompotu. Už jsem nedoslazovala, ale podle potřeby můžeme.

  9. Dohotovení:
    Korpus si v polovině prořízneme a zpět do dortové formy vložíme jeden plát, na něj naneseme už hustější - mírně tuhnoucí tvarohovou směs a přiklopíme druhým dílem korpusu.

  10. Přikryjeme fólií a dáme do chladničky ztuhnout na několik hodin, ale doporučuji nejraději do druhého dne.

Poznámka

Pečeme ve formě o průměru 22 - 24 cm.

Tento dort je opravdu hodně velký, tak pokud máme v rodině jen jednoho diabetika, tak by stačilo udělat v menší formě ve snížené dávce.

Moučníky nejsou všeobecně diabetikům v jejich výživě schvalovány, ale přece jen občas a mimořádně k nějaké slavnostní příležitosti kousek v rámci diety snad neuškodí.

Korpus jsem pekla podle časopisu Kuchyně a tvarohovou hmotu jsem už dělala u nějakého jiného moučníku. Do budoucna vyzkouším ještě udělat náplň jen s polovinou ušlehané Ramy a druhou polovinu si nechám na potření povrchu.

Ananasový kompot jsem koupila v Kauflandu, ale snad bude i jinde. Může být i jiné ovoce.

Celý dort s náplní, ale bez šlehačky na celém povrchu a čerstvého ovoce na dozdobení má 8477 kJ a 666 Sacharidů.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 218 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Dia dort plněný tvarohem a ananasem

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    VerdaKumhal: Tak to jsem opravdu moc ráda, že chutnal. Pokud byste nechtěla kupovat novou, menší formu, tak zkuste navýšit množství ingrediencí na korpus. Třeba poprvé zkuste o jedno vejce a ostatní suroviny si taktéž navýšíte. Možná to bude o to jedno vajíčko+ zbytek stačit.:-K

    Odpovědět

  • VerdaKumhal VerdaKumhal

    Merylas: dobrý den, děkuji za pochvalu. Dort byl moc dobrý a opravdu nebyl nijak sladký. Babičce se moc líbil a všem chutnal. Nižší korpus byl kvůli té velké formě, ale určitě by to s krémem nahoře vypadalo taky pěkně. Já se k tomuto receptu určitě budu vracet, protože těch diabetiků máme v rodině povíc. Mockrát za recept děkuji a hned jak se vypravím do města, koupím si menší formu. Krásný den přeji :-K

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    VerdaKumhal: Děkuji za zprávu a i když s komplikacemi, tak se nakonec moc povedl. Vypadá krásně :yes:, děkuji za foto.:-K Do receptu raději dopíšu velikost formy. Nyní už dia moučníky a obzvlášť dorty nepeču, v dnešní době jsou v nabídce i různá sladidla, která kdysi nebyla a nemám zkušenosti. Ještě mě napadlo, že pokud by bylo těsto po upečení nižší a nedalo se prokrojit, tak by se mohl dát ten krém který ztuhne nahoru. A pak jen dozdobit. A ještě jednou díky.:-K

    Odpovědět

  • VerdaKumhal VerdaKumhal

    Eja57: Děkuji moc :-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    VerdaKumhal: :yes::yes::yes: na fotce je KRÁSNÝ

    Odpovědět

  • VerdaKumhal VerdaKumhal

    Merylas: Dobré ráno, tak nakonec jsem musela udělat korpus 2x, protože z prvního jsem řízla moc a celá jedna polovina se mi rozdrobila. :D Ale to nevadí, stejně jsem měla korpus dost nízký, takže určitě doporučuji formu 22 nebo těch 24 cm maximálně. Já použila 26, menší jsem bohužel neměla.
    A taky jsem si první várku bílků shodila na zem, takže nakonec padlo 15 vajec, tak jak neřeknou, že dort je jak z cukrárny, tak se snad urazím :D.
    Jinak všechno bylo super. Jen jsem v Kauflandu nesehnala ananas, tak jsem tam dala zavařené meruňky bez cukru a špetku Dia sladidla do tvarohu. Přece jen byly meruňky kyselejší.
    Zdobení šlehačkou jsem moc neřešila, to já prostě neumím, takže kraje jsou jakože hladké a nahoře jsem se u Vás inspirovala s kiwi a pomerančem. Uprostřed mělo být srdíčko z malin, ale bohužel jsem ráno víc jak polovinu vyházela, protože mi přes noc v lednici zplesnivěly, takže jsem je nahradila hrozny. Nicméně dort je na přípravu perfektní i pro amatéra jako jsem já a snad bude chutnat a babičce udělá radost. Tisíckrát děkuji :*

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    VerdaKumhal: Taktéž zdravím, použila bych tu menší formu, s průměrem 26 cm. Já si už nepamatuji, o jakém průměru jsem použila já, je to už dlouho. Ale mám dojem, že byla o průměru 24 cm. Přeji vám, ať se podaří a dejte vědět .;-) A těším se na foto.:-K

    Odpovědět

  • VerdaKumhal VerdaKumhal

    Dobrý den, chystám se dělat dort o víkendu pro babičku a nevím, zda je lepší jej péct ve formě o průměru 26 nebo 28 cm. Poradíte prosím? Děkuji.
    Jinak recept vypadá dobře, snad ho zvládnu. Případně pak přidám s dovolením foto.
    Jinak paní autorko, máte to nádherné.

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    Ještě jednou děkuji za pochvalu:-8:-K

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Nádherná práce:-K+19:-p:yes:

    Odpovědět

  • Iriska Iriska

    Teda Maruško, tvoji trpělivost a "Rotšildovy" peníze, tak jsem spokojená. To je nádhera:yes::yes:+

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    rebeka::-8:-8:-8 a nic se neděje;-):-*

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    Merylas: Maru, promiň...já jsem byla tak unešena touto nádherou, že jsem ani komentíky nečetla:-8;-):-D
    děkuju:-K

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    Všem děkuji za milé komentáře:-K

    rebeka: Nadi, níže odpovídám Páji, jsou tam dva odkazy;-)

    Odpovědět

  • majda 2 majda 2

    Krásně nazdobené!:yes::-p+15:-p:-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: dia dort dia korpus na dort dia dorty diabetický dort diabetické dorty dia dorty recepty recept na dia dort plněný dort tvarohový dort s ananasem dia dort recept forma na plněný dort tvarohový dia dort tvarohový dort dia jak upéct dia dort dorty bez peceni s tvarohem diabeticky dort recepty dia korpus plneny dort recept plněné dorty dia tvarohový dort