Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křen je rostlina z čeledi brukvovitých. Po sklizni se používá jeho mohutný kořen, který se strouhá najemno. Díky hořčičným olejům, které obsahuje, má velmi aromatickou, štiplavou a přesto velmi vyhledávanou chuť.

Strouhaný křen má v každé kuchyni své místo - uplatní se jako dochucovadlo k vařenému a pečenému masu, k uzeninám, do křenových omáček a polévek, do pomazánek a pěn. Plátky křenu se přidávají k nakládané zelenině a okurkám.

1/16

    1 z 16

    Vařené koleno s křenem a hořčicí

    Vařené koleno s křenem a hořčicí

    Vařené vepřové koleno chutná celé rodině, ale křen milují hlavně muži. Při jeho strouhání všichni pláčou a stěžují si na nesnesitelné štípání v nose, ale tyto útrapy podstupují opakovaně a rádi. Ovar bez křenu totiž není pravý ovar, to vám všichni potvrdí. V kombinaci s hořčicí nemá křen chybu. Takže - kolíček na nos!

    2 z 16

    Petrželová pomazánka s křenem

    Petrželová pomazánka s křenem

    Křen můžeme v malém množství přidat do různých pomazánek. Základem je majonéza, tavený sýr, masová paštika nebo pažitkové máslo, do kterých vmícháme nastrouhaný křen. Pomazánku natřeme na krajíčky chleba nebo veky. Množství křenu je přímo úměrné množství vyprodukovaných slz každého strávníka.

    3 z 16

    Salát z červeného zelí s křenem

    Salát z červeného zelí s křenem

    Salát ze zelí, křenu a bylinek je naprostá vitamínová bomba. Děti takovým salátem jistě nepohostíme, ale jejich tatínkové si pochutnají na štiplavě pálivé dobrotě, podávané ke kusu pečeného nebo vařeného masa. Možná by bylo vhodnější podávat křen zvlášť, to by se však potom muži museli dělit i o maso.

    4 z 16

    Polévka s uzeným masem a křenem

    Polévka s uzeným masem a křenem

    Vydatnou polévku z uzeného vývaru s kusy masa, brambor a bylinek dochutíme několika lžícemi strouhaného křenu a kysané smetany. Z obyčejného pokrmu se tak stane účinný vyprošťovák, který postaví na nohy každého životem unaveného muže. Pro větší účinnost přidáme do polévky kostičky tvarůžků - úspěch zaručen!

    5 z 16

    Šunkové závitky

    Šunkové závitky

    Retro chuťovkou na svatbách, rodinných oslavách a přátelských setkáních byly závitky ze šunky, plněné křenovou šlehačkou. Někdy se do pěny přidával tvaroh nebo se rolky zalévaly aspikem. Nikdo neví, proč se používá slovo retro, když jsou tyto závitky v menu mnoha restaurací i v této době.

    7 z 16

    Křenová omáčka-inspirována M.D.Rettigovou

    Křenová omáčka-inspirována M.D.Rettigovou

    Křenovou omáčkou asi nepotěšíme děti, ale manžela určitě ano. Základem je sametově hladký bešamel, rozvařený s masovým vývarem - ať je to vývar z uzeného či hovězího masa nebo z jemného vepřového jazyka. Do provařené omáčky se smetanou vmícháme několik lžic křenu a podáváme ji s knedlíky a plátky masa.

    9 z 16

    Jablečný křen

    Jablečný křen

    Křen s jablky má svůj vlastní název - staročeská vejmrda. Spojení pikantního a štiplavého křenu a sladkokyselých jablíček vytvoří směs, po které se muži mohou utlouct - ať ve spojení s ovarem, pečeným masem, párky nebo klobásou. Jemně nastrouhané suroviny spojíme v dip, který použijeme do pomazánek a salátů.

    10 z 16

    Okurky velmi dobré

    Okurky velmi dobré

    Nakládané okurky jsou důležitou základní potravinou každé kuchyně a součástí mnoha jídel. Správně připravené okurky musí mít sladkokyselou chuť, aromatickou vůni kopru a štiplavou příchuť křenu, který se přidává po pár kolečkách do každé sklenice. Domácí okurky jsou pýchou každé kuchařky.

    12 z 16

    Zázvorový křen

    Zázvorový křen

    Pálivost křenu a štiplavost zázvoru zmírníme přidáním najemno nastrouhaných vajec a pár lžičkami smetany. Při strouhání zeleniny budeme bojovat se slzami, proto pozor na prsty. Hotovou směs dochutíme nastrouhaným jablkem, hrubozrnnou hořčicí, solí a pepřem. Obyčejné párky s ní budou chutnat božsky.

    13 z 16

    Cuketa s rajčaty a křenem

    Cuketa s rajčaty a křenem

    Křen je zelenina a proto se hodí nejen k masu, ale i k jiné zelenině. Pokrájíme cibuli, česnek, cuketu, rajčata i jinou měkkou zeleninu. Cibuli orestujeme na kostičkách slaniny, ostatní kousky krátce podusíme, přidáme křen a nakonec vejce. Pokrm necháme srazit jako omeletu nebo ho s vejci za stálého míchání opražíme.

    14 z 16

    Pomazánka z uzeného masa a křenu

    Pomazánka z uzeného masa a křenu

    Masová pomazánka s křenem nemá chybu. Když nejsou doma děti, které nad ním ohrnují nos, můžeme ho zamíchat přímo do umletého uzeného, pečeného nebo vařeného masa spolu s hořčicí, cibulí a kořením podle chuti. Když není po ruce maso, skromně využijeme zbytek měkkého salámu.

    15 z 16

    Bramboráky s anglickou slaninou a křenem

    Bramboráky s anglickou slaninou a křenem

    Milovníci křenu mají dar, jak ho vpašovat do pokrmů s kombinacemi chutí, které by jiné lidi ani nenapadly. Bramboráky se slaninou a křenem patří mezi ně, přitom jde o lahůdku, kterou je škoda nevyzkoušet. Najemno nastrouhaný křen vmícháme do bramborákového těsta a klasicky z něj opečeme placky.

    16 z 16

    Křenové želé

    Křenové želé

    Už jste ochutnali vše, co se dá z křenu připravit? Křenové želé možná mezi klasiku nepatří, ale za vyzkoušení stojí. Svaříme ocet, džus a želírovací cukr spolu s nastrouhaným křenem - trvá to jen chvilku. Želé nalijeme do malých skleniček a uchováme v chladu. Podáváme k pečenému masu jako typicky české křenové čatní.

1/16

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli