Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

KVÍZ: Umíte správně udělat jíšku? Otestujte své znalosti a vyzkoušejte je v praxi
Zdroj: Toprecepty

Víte, jak správně připravit jíšku do polévky? Jíška je oblíbený a jednoduchý způsob, jak zahustit polévky či omáčky. Právě díky ní získáte vydatný pokrm, který vám dodá pocit sytosti. Na konci článku si své znalosti nezapomeňte ověřit v krátkém kvízu.

Naše babičky používaly jíšku k zahušťování často, ale dnes řada lidí hledá alternativy bez použití mouky a tuku. Přesto například klasická bramboračka či gulášová polévka zahuštěná jíškou je stále chutnou a tradiční volbou. Jíška je snadná na přípravu a chuť celého pokrmu příjemně doladí. K zahuštění za pomoci mouky můžete také využít záklechtku nebo zátřepku.

Z jaké mouky udělat jíšku

Obvykle se pro přípravu jíšky používá pšeničná hladká mouka. Výsledná chuť je typická, přesně taková, na jakou jsme většinou zvyklí. Lze požít i celozrnnou mouku, ale pak se chuť a vzhled omáčky nebo polévky budou od typického odlišovat, s tím je potřeba počítat. Výhodou celozrnné mouky je bohatší obsah živin.

Jak udělat jíšku

Pro přípravu klasické základní jíšky potřebujete pouze dvě suroviny, a to hladkou mouku a tuk, obvykle v poměru 1:1.

  1. Rozehřejte na pánvi tuk, použít můžete podle vašich preferencí máslo, olej nebo sádlo.
  2. Po rozehřátí tuku přisypte mouku. Teplotu snižte na střední a stále jíšku míchejte. Pokud jíšku přestanete míchat, může se snadno připálit.
  3. K zahušťování se používají dvě varianty, a to světlá nebo tmavá jíška. Rozdíl je v délce jejich smažení.
  4. Tip: Kromě klasické můžete připravit i cibulovou jíšku - rozdíl je v tom, že na rozehřátý tuk dáte nejprve nadrobno nakrájenou cibuli a necháte ji zpěnit dorůžova, teprve potom přisypete mouku. Pokud na závěr budete přidávat ještě mletou sladkou nebo pálivou papriku, tak pak co nejrychleji jíšku podlijte tekutinou.

Jak propojit jíšku s tekutinou

Hotovou jíšku je potřeba správně přidat do polévky či omáčky, při tomto procesu dodržte osvědčený postup a jíšku pečlivě míchejte.

  • Do horké jíšky přidávejte studenou tekutinu - ať už to bude voda, vývar nebo mléko, vše musí být studené.
  • Do studené jíšky, kterou jste připravili s časovým odstupem a stihla už vychladnout, naopak přidejte horkou tekutinu.
  • Tip: Můžete si do zásoby připravit cibulovou jíšku, a uložit ji do lednice, abyste ji nemuseli chystat pokaždé znovu.

Jak předejít hrudkám v tekutině

Máme pro vás dva tipy, jak dosáhnout hladké a chuťově příjemné omáčky nebo polévky.

  • Hrudkám předejdete jednoduše tak, že jíšku propasírujete do polévky či omáčky přes cedník.
  • Pokud připravujete hladkou omáčku bez celého koření, lze ji rozmixovat tyčovým mixérem - tímto způsobem získáte snadno, bez námahy a bez zbytečného nádobí tu nejlepší hladkou texturu.

Věříme, že vám uvedené rady dobře poslouží. Z našeho receptáře si můžete vybrat recept na oblíbenou polévku nebo omáčku, při vaření využijte správný postup přípravy jíšky. A ještě rada na závěr -  nezapomeňte jíšku v tekutině důkladně povařit, doporučujeme alespoň 20 minut mírného varu.

Přejeme mnoho vydařených kuchařských výtvorů. Své znalosti o přípravě jíšky si ještě ověřte v krátkém kvízu

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli