Linecké třené polomačené: Oblíbené cukroví můžete letos zkusit i v jiné podobě
Linecké cukroví lze upéct a nazdobit na nekonečně mnoho způsobů. Díky chytrým hlavičkám plným fantazie si tak můžeme pochutnávat na množství jejich podob, například i na lineckém třeném, které je polomáčené.
Bez lineckého cukroví si jen stěží dokážeme představit vánoční čas. Někdy nás však unavuje jeho identická podoba, kdy každý rok pečeme kolečka s různě vykrojenými středy. Zbavte se stereotypu a vyzkoušejte zase jiné linecké - třené polomáčené.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit linecké třené růžičky
Na 30–40 kusů lineckých růžiček budete potřebovat 260 g hladké mouky, 200 g změklého másla, 80 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr a 1 vejce. Dále si připravte lineckou marmeládu na slepení a čokoládovou polevu.
- Dejte předehřát troubu na 180–200 °C. Plechy vložte pečicím papírem nebo fólií na pečení. Moučkový cukr i hladkou mouku prosejte.
- Pomocí ručního šlehače ušlehejte změklé máslo s moučkovým a vanilkovým cukrem. Následně během šlehání přidejte vejce a šlehejte dalších 20 minut.
- Do vyšlehané hmoty vmíchejte prosátou mouku, a to za pomoci vařečky. Postupujte velmi opatrně, aby těsto zůstalo nadýchané.
- Hotovým těstem naplňte cukrářský sáček s ozdobnou špičkou (hvězdičkou). Na připravené plechy stříkejte malé věnečky s plným středem. Do středu každého kousku dejte trošku marmelády. Takto pokračujte, dokud těsto nespotřebujete.
- Plechy s nastříkanými vzory vložte do předehřáté trouby a pečte zhruba 12–15 minut dorůžova (záleží na velikosti tvarů i vlastnostech vaší trouby). Po upečení nechte cukroví vychladnout na plechu, aby se vám zatepla nelámalo v rukou.
- Upečené a vychladlé linecké cukroví slepujte marmeládou hladkými stranami k sobě a polovinu potřete čokoládovou polevou (nebo je v ní namáčejte).
Tip: Linecké můžete po jednotlivých várkách slepovat odlišnými dobrotami. Kyselkavou marmeládu snadno nahradí povidla nebo oblíbený lemon curd. Zkusíte?
Mohlo by vás zajímat
V jaké podobě máte linecké nejraději? Podělte se o své nejoblíbenější cukroví v komentářích pod článkem, budeme se těšit. A pro další várku inspirace se podívejte na následující videorecept, ve kterém vám přiblížíme přípravu a pečení lineckého, tentokrát citronového a dokonale křehkého. Přejeme krásné a poklidné svátky.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře