Moučníky z litých těst jsou jednoduché. Jejich příprava trvá jen několik minut
Litá těsta mají řídkou nebo tekutou konzistenci. Připravují se smícháním a nalitím na plech nebo do formy, čímž odpadá jejich rozvalování a tvarování. Litá těsta jsou díky své jednoduchosti vhodná i pro začátečníky v kuchyni.
Litá těsta bývají jednoduchá (zamíchej a upeč) nebo jen o málo složitější - přesto jde o jednoduchou přípravu řezů a moučníků, v kterých se uplatní hrníčková metoda odměřování potravin. Zkušená kuchařka zvládne připravit těsto do 5 minut.
Smažené moučníky z litého těsta
Nejčastěji je použijeme na různé placky a placičky:
- Nadýchané lívance připravíme z kynutého těsta s větším množstvím vlažného mléka. Vytvoříme husté těsto, které necháme vykynout. Lijeme ho naběračkou do důlků v lívanečníku a lívance opečeme z obou stran dorůžova.
- Tenké palačinky jsou připraveny z jemného těstíčka z mléka, mouky a vajec. Na pánev lijeme naběračkou těsto, které nakláněním rozlijeme po celé ploše pánve a tenoučké placky opečeme z obou stran.
- Kypré placičky mohou být lívance bez kynutí, koláče na pánvi nebo lehoučké amolety. Těsto umícháme metlou a hustotu doladíme mlékem nebo smetanou. Těstíčko lijeme lžicí na plech a placičky smažíme z obou stran.
Koláče a řezy z litého těsta
Jde o jednoduchou buchtu na plech nebo základ jiného moučníku:
- Koláče s ovocem nemusí být jen rozvalované, ale i lité - jsou vysoké a nadýchané. Typickým představitelem je ovocná bublanina nebo koláč s ovocem a drobenkou. Moučníky pečeme na plechu nebo ve formě.
- Jednoduché moučníky jsou u všech kuchařek i strávníků nejoblíbenější. Piškot, perník, kefírová buchta, makovec... Těsto se smíchá metlou v míse, nalije do pekáčku nebo formy a upeče. Nakonec se popráší cukrem.
- Skládané řezy jsou na přípravu složitější. Základem je lité těsto, na které po upečení nalijeme další vrstvy - například pudink, smetanový krém, ovocné želé. Řezy korunuje čokoládová nebo cukrová poleva.
Hustotu litého těsta upravíme přidáním mléka, smetany, jogurtu nebo ovocné šťávy.
V době, kdy zrají cukety, můžeme připravit mnoho sladkých moučníků - například lité cuketové řezy, které nakonec polijeme polevou. Jsou šťavnaté a svěží. Nechte se inspirovat videem a zkuste si je připravit:
Sladké drobečky
Důležitou součástí litých těst jsou kypřidla - ať je to droždí, soda nebo kypřicí prášek. Díky nim je buchta vysoká, nadýchaná a jemná. Do těsta můžeme přidat strouhané ovoce (jablečné řezy), zeleninu (cuketové a mrkvové řezy), ořechy, kokos, mák, kakao, ale i šlehačku a tvaroh, přísady dodají moučníku svěží chuť.
Komentáře