Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ossobuco znamená italsky "kost s dírou" a jedná se o velmi oblíbený pokrm z telecího plátku z kolena, uříznutého napříč kostí. Je to vlastně telecí kližka s morkovou kostí, která dodává pokrmu jedinečnou silnou chuť.

Ossobuco je pokrm z telecího masa, na které v obchodě jen tak nenarazíme. V některých řeznictvích si můžeme telecí maso objednat - pak máme možnost připravit lahůdku, po které se bude rodina nebo hosté olizovat až za ušima.

Jak připravit tradiční milánské ossobuco

Důležitý je základ - tak jako u každého dušeného masa:

  • Plátky telecího masa by měly být 3–5 cm vysoké. Odstraníme úlomky kosti. Maso nemyjeme, jen ho otřeme, aby zbytečně nenasáklo vodou.
  • Osolené maso obalíme v hladké mouce a necháme ho zatáhnout na rozpáleném oleji či másle. Pak ho vyjmeme na talíř a zakryjeme.
  • Ve výpeku orestujeme pokrájenou cibuli, popřípadě česnek. V některých receptech se přidává mrkev, celer, pórek a řapíkatý celer.
  • Opečené suroviny a maso podlijeme červeným nebo bílým suchým vínem a po jeho částečném odpaření hovězím vývarem.
  • Pokrm dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem, novým kořením a bobkovým listem. Při použití rajčatového protlaku jídlo mírně osladíme.
  • Kastrol zakryjeme pokličkou a maso se zeleninou necháme pomalu táhnout 1–2 hodiny na sporáku nebo v troubě.

Jaké jsou jiné varianty ossobuca

Kdo netrvá na tradičním milánském receptu, může si připravit podobný pokrm:

  • Pokud neseženeme telecí maso, můžeme požádat řezníka o plátky hovězího masa z mladého kusu. Příprava trvá o něco déle, ale chuť je také znamenitá.
  • Rajčata do původního receptu nepatří - ale můžeme směle vyzkoušet i jiné chutě, jako jsou různé druhy zeleniny, houby nebo neobvyklé koření.
  • Ossobuco se tradičně podává se šafránovým rizotem (Risotto alla Milanese) s polentou nebo s bramborovou kaší.
Završením přípravy ossobuca je dochucovací směs gremolata, což je svazek nasekané plocholisté petrželky, nastrouhané kůry z citrónu a najemno nasekaných stroužků česneku, kterou vložíme těsně před dovařením k hotovému masu.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli