Ossobuco je tradiční italský pokrm z plátků telecího masa s morkovou kostí
Ossobuco znamená italsky "kost s dírou" a jedná se o velmi oblíbený pokrm z telecího plátku z kolena, uříznutého napříč kostí. Je to vlastně telecí kližka s morkovou kostí, která dodává pokrmu jedinečnou silnou chuť.
Ossobuco je pokrm z telecího masa, na které v obchodě jen tak nenarazíme. V některých řeznictvích si můžeme telecí maso objednat - pak máme možnost připravit lahůdku, po které se bude rodina nebo hosté olizovat až za ušima.
Jak připravit tradiční milánské ossobuco
Důležitý je základ - tak jako u každého dušeného masa:
- Plátky telecího masa by měly být 3–5 cm vysoké. Odstraníme úlomky kosti. Maso nemyjeme, jen ho otřeme, aby zbytečně nenasáklo vodou.
- Osolené maso obalíme v hladké mouce a necháme ho zatáhnout na rozpáleném oleji či másle. Pak ho vyjmeme na talíř a zakryjeme.
- Ve výpeku orestujeme pokrájenou cibuli, popřípadě česnek. V některých receptech se přidává mrkev, celer, pórek a řapíkatý celer.
- Opečené suroviny a maso podlijeme červeným nebo bílým suchým vínem a po jeho částečném odpaření hovězím vývarem.
- Pokrm dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem, novým kořením a bobkovým listem. Při použití rajčatového protlaku jídlo mírně osladíme.
- Kastrol zakryjeme pokličkou a maso se zeleninou necháme pomalu táhnout 1–2 hodiny na sporáku nebo v troubě.
Jaké jsou jiné varianty ossobuca
Kdo netrvá na tradičním milánském receptu, může si připravit podobný pokrm:
- Pokud neseženeme telecí maso, můžeme požádat řezníka o plátky hovězího masa z mladého kusu. Příprava trvá o něco déle, ale chuť je také znamenitá.
- Rajčata do původního receptu nepatří - ale můžeme směle vyzkoušet i jiné chutě, jako jsou různé druhy zeleniny, houby nebo neobvyklé koření.
- Ossobuco se tradičně podává se šafránovým rizotem (Risotto alla Milanese) s polentou nebo s bramborovou kaší.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře