Cuketa sterilovaná, bez ochucení

Suroviny

větší množství přerostlých cuket (cca 7 kg)
máslo (cca100 g)
3 lžíce oleje

Postup přípravy receptu

  1. Cukety oloupeme, podélně rozkrojíme a nejlépe pomocí lžíce vydlabeme jadřince. Poté cukety nastrouháme na hrubých slzičkách.

  2. V širokém kastrolu rozehřejeme máslo s olejem a přidáme nastrouhané cukety. Promícháme a na středním plameni za neustálého míchání dusíme ve vlastní šťávě 10 minut.

  3. Podušené cukety plníme do sklenic cca 0,5 cm pod okraj sklenice. Okraj sklenice očistíme a uzavřeme.

  4. Naplněné sklenice dáme do hrnce, napustíme vodu 1 cm pod okraj sklenic a sterilujeme 15 minut na 85°C.

  5. Takto připravená cuketa se může použít do různých polévek, omáček i pod maso. Dá se také připravit jako sladký dezert s přidáním želatiny, smetany a ovoce.

Poznámka od kuchařky

Množství cuket je orientační, záleží na velikosti.

Ze 7 kg cuket mi vyšlo 6 sklenek od vepřového masa (1 sklenka = 300 g). Semínka s buničitou hmotou můžeme uvařit, poté přes jemný cedník propasírovat a použít jako základ do polévky - například https://www.toprecepty.cz/recept/36292-zeleninova-...

Komentáře k receptu Cuketa sterilovaná, bez ochucení

K receptu nejsou žádné komentáře.