Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co se zbylou pečenou krůtou? Šťavnatý masový štrúdl nebo rychlé rizoto s hráškem jsou bleskově hotové
Zdroj: Toprecepty

Pečená krůta se stala oblíbeným jídlem na sváteční dny, oceníme ji v okamžiku, kdy čekáme větší návštěvu. Pokud se ale krůta nespotřebuje, objeví variace na klasikou otázku: Kam a co s ní?

Krůtí sendvič

Jde asi o nejjednodušší, přitom ale efektní využití zbylého masa z krůty. Stačí vzít  sendvičový či normální chléb, ten opéct a mezi dva plátky dát dobrou náplň. Máte tak rychle hotovou večeři nebo pohoštění pro návštěvu. A nemusíte se striktně řídit naším receptem, do sendviče můžete přidat i plátky rajčat nebo salátové okurky a kolečko jarní cibulky 

Připravte si 4 zbylé plátky pečené krůty,  8 sendvičových chlebů, 4 plátky slaniny, 4 plátky zeleného salátu, 4 plátky sýru typu čedar, gouda nebo ementál, 4 menší nakládané okurky, hořčici a majonézu na potření.

Jak na to? Toustové chleby nejdříve lehce opečte v toustovači, 4 z nich slabě potřete majonézou, 4 zase hořčicí. Na ty s hořčicí položte na každý nejprve plátek slaniny, pak krůtí maso, plátek sýru, zelený salát a nakrájenou okurku, přiklopte chlebem pomazaným hořčicí.

Sendviče překrojte napůl a vzniklé trojúhelníčky propíchněte párátkem nebo špejlí, aby držely pohromadě. Servírovat můžete se zeleninovým salátem.

Slaný štrúdl s krůtím masem a nivou

Další z možností, jak zužitkovat zbylou krůtí pečínku, je slaný štrúdl. Kromě krůtího masa stačí už jen sýr a slanina. V našem receptu doporučujeme nivu, hodí se ale i nastrouhaný eidam, ementál či gouda nebo čedar.

Budete potřebovat 1 balení listového těsta, 300 g pečeného krůtího masa, 1 sýr niva (nebo jiný sýr s modrou plísní), 100 g nakrájené slaniny, 2 míchaná vajíčka + 1 vejce na potření, oregano nebo kmín na posypání

Jak na to? Předehřejte troubu na 190 °C (horkovzdušnou na 170 °C).  Rozválené listové těsto dejte na pečicí papír.  Doprostřed rozložte plátky slaniny, na ně položte nadrobno nakrájené kousky masa a vychladlá míchaná vajíčka (třeba od snídaně) a posypejte rozdrobenou nivou. (Solit nemusíte, sýr je slaný dost.)

Těsto z obou stran zabalte a vytvořte závin, kraje trochu zmáčkněte, aby náplň při pečení nevypadla. Potřete rozšlehaným vejcem a navrchu posypejte kmínem či oreganem. Vložte do předehřáté trouby a pečte 15–20 minut. Nechte vychladnout a teprve pak krájejte.

Náš tip: Závin můžete doplnit i sušenými rajčaty nebo různými bylinkami. 

Rychlé rizoto ze zbytků pečené krůty a s hráškem

V tomto případě se hodí maso i s výpekem, který rizoto ochutí. V receptu doporučujeme hrášek mražený, použít lze i ten z konzervy. Pokud vám zbyla vařená mrkev z hovězího či drůbežího vývaru, můžete přidat i tu. 

Potřebovat budete 400 g krůtího masa i s výpekem, 1 ½ šálku rýže, ½ šálku mraženého hrášku, 1 menší cibuli, 1 červenou papriku, 2 lžíce oleje, sůl a pepř, strouhaný sýr na posypání.

Jak na to? Rýži uvařte podle návodu a dejte stranou. Maso nakrájejte na malé kostičky, cibuli nadrobno, papriku na jemné proužky.

Rozpalte v kastrolu olej a dejte lehce zesklovatět cibulku, pak do ní přidejte nakrájenou papriku, promíchejte. Asi po 3 minutách přidejte hrášek, kastrol přiklopte a zmírněte hořák. Až se hrášek prohřeje, přidejte maso i s výpekem a uvařenou rýži. Dobře promíchejte a podle potřeby osolte a opepřete. Servírujte sypané strouhaným sýrem.

Náš tip: Pokud máte rádi rizoto, máme pro vás tip na to srbské, známé především ze školních jídelen. Připravit si ho můžete podle našeho videoreceptu:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více