Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Molekulární kuchyně je snaha o propojení přípravy pokrmů s chemickými a fyzikálními procesy, při kterých se složení jídla naruší, aby vzniklo jiné jídlo se stejnou chutí, které však vypadá jinak než původní pokrm.

V televizních pořadech o vaření mnohdy vidíme špičkové kuchaře, kteří pracují s pinzetami, pipetami a ingrediencemi, které laikové ani neznají. Při takové úpravě vzniknou luxusní degustační porce, složené z mnoha různých druhů potravin. Dá se říci, že takové pokrmy jsou nádherným a chutným uměleckým dílem.

Co je základem molekulárního pečení

Ačkoliv se v receptech používají chemické látky a názvy, jde pouze o způsob přípravy potravin, u kterých se přísně dbá na jejich kvalitu a zachování všech cenných látek - například pomocí šokového mražení tekutým dusíkem. Nevšedním, jedinečným a naprosto šokujícím zážitkem bývá odhalení jednotlivých ingrediencí v pokrmech, které mají originální tvar i složení, takže se vůbec nepodobají původnímu dezertu. Setkáme se tak se sladkým volským okem, kaviárem z ostružinové šťávy, sladkou mýdlovou pěnou nebo s jedlou hlínou v keramickém květináčku.

Příklady molekulárního sladkého pečení

Výjimečně můžeme některé pokrmy připravit i doma:

  • Želatina a agar umožňuje vytváření ovocných perel a kaviáru pomocí injekční stříkačky. Kromě perliček do krémů, pěn a salátů můžeme připravit i boba kuličky do bubble tea a koktejlů.

  • Karamelové vlasy na dezert Croquembouche jsou nádhernou ukázkou práce s horkou potravinou. Z karamelu můžeme vytvářet jedlé mističky a hnízda, které pak plníme pěnami a krémy.

  • Z kvalitní čokolády lze připravit naprosto originální dezerty a dekorace, na kterých mnohdy ani nepoznáme, že jsou k jídlu. Čokoláda je tvárná a můžeme z ní připravit cokoliv.

  • Koordinovaný chaos na talíři spočívá v rozebrání jednotlivých prvků potravin a jejich následném složení do jiného tvaru.

Jaký význam má molekulární pečení

Úsměvnou reklamou na molekulární gastronomii byla slavná "kostka ve skluzu" nebo barevné amarouny ze seriálu Návštěvníci. Nicméně i takové delikatesy patří mezi gastronomické zážitky. Z obyčejných jídel můžeme vytvořit jedinečnou ukázku propojení sladkého vaření s různými chemickými reakcemi a přísadami.

Ovocný kaviár lze při troše šikovnosti a trpělivosti připravit i doma - jak? Na to se podívejte v našem receptu s videem:

Sladké drobečky

V našem domácím prostředí molekulární kuchyni jako takovou příliš nevyužijeme, snad jen při očekávání návštěvy, kterou chceme pohostit něčím opravdu výjimečným. V takovém případě úpravě talířů věnujeme naprostou pozornost - ať jsou to krásně nazdobené zákusky s použitím čokoládových a karamelových ozdob, espumou nebo  originálním přetvořením původního obyčejného receptu v malé umělecké dílko.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli