Molekulární pečení je druh moderní gastronomie, ve které se používají chemické procesy
Molekulární kuchyně je snaha o propojení přípravy pokrmů s chemickými a fyzikálními procesy, při kterých se složení jídla naruší, aby vzniklo jiné jídlo se stejnou chutí, které však vypadá jinak než původní pokrm.
V televizních pořadech o vaření mnohdy vidíme špičkové kuchaře, kteří pracují s pinzetami, pipetami a ingrediencemi, které laikové ani neznají. Při takové úpravě vzniknou luxusní degustační porce, složené z mnoha různých druhů potravin. Dá se říci, že takové pokrmy jsou nádherným a chutným uměleckým dílem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co je základem molekulárního pečení
Ačkoliv se v receptech používají chemické látky a názvy, jde pouze o způsob přípravy potravin, u kterých se přísně dbá na jejich kvalitu a zachování všech cenných látek - například pomocí šokového mražení tekutým dusíkem. Nevšedním, jedinečným a naprosto šokujícím zážitkem bývá odhalení jednotlivých ingrediencí v pokrmech, které mají originální tvar i složení, takže se vůbec nepodobají původnímu dezertu. Setkáme se tak se sladkým volským okem, kaviárem z ostružinové šťávy, sladkou mýdlovou pěnou nebo s jedlou hlínou v keramickém květináčku.
Příklady molekulárního sladkého pečení
Výjimečně můžeme některé pokrmy připravit i doma:
-
Želatina a agar umožňuje vytváření ovocných perel a kaviáru pomocí injekční stříkačky. Kromě perliček do krémů, pěn a salátů můžeme připravit i boba kuličky do bubble tea a koktejlů.
-
Karamelové vlasy na dezert Croquembouche jsou nádhernou ukázkou práce s horkou potravinou. Z karamelu můžeme vytvářet jedlé mističky a hnízda, které pak plníme pěnami a krémy.
-
Z kvalitní čokolády lze připravit naprosto originální dezerty a dekorace, na kterých mnohdy ani nepoznáme, že jsou k jídlu. Čokoláda je tvárná a můžeme z ní připravit cokoliv.
-
Koordinovaný chaos na talíři spočívá v rozebrání jednotlivých prvků potravin a jejich následném složení do jiného tvaru.
Jaký význam má molekulární pečení
Úsměvnou reklamou na molekulární gastronomii byla slavná "kostka ve skluzu" nebo barevné amarouny ze seriálu Návštěvníci. Nicméně i takové delikatesy patří mezi gastronomické zážitky. Z obyčejných jídel můžeme vytvořit jedinečnou ukázku propojení sladkého vaření s různými chemickými reakcemi a přísadami.
Ovocný kaviár lze při troše šikovnosti a trpělivosti připravit i doma - jak? Na to se podívejte v našem receptu s videem:
Sladké drobečky
V našem domácím prostředí molekulární kuchyni jako takovou příliš nevyužijeme, snad jen při očekávání návštěvy, kterou chceme pohostit něčím opravdu výjimečným. V takovém případě úpravě talířů věnujeme naprostou pozornost - ať jsou to krásně nazdobené zákusky s použitím čokoládových a karamelových ozdob, espumou nebo originálním přetvořením původního obyčejného receptu v malé umělecké dílko.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře