Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máte rádi poctivé krémové polévky, ale bez dlouhého vaření? Tak to bude krém z pečeného květáku přesně pro vás, připraví se totiž téměř sám a chutná báječně. Pečením květák zvýrazní svou chuť a smetana celou polévku krásně zjemní.

Chladné počasí přímo vybízí k přípravě polévek, které zahřejí i zasytí. Oblíbenou klasikou je květáková polévka, tentokrát však ve variaci z pečeného květáku, čímž získá úplně jiný chuťový rozměr. A co víc? Na přípravu je nečekaně jednoduchá - vše jen nakrájíme, dáme na plech do trouby a po upečení rozmixujeme a dochutíme kořením. 

Jak udělat krém z pečeného květáku

Podle našeho návodu, zvládne krém uvařit i začátečník. Příprava je opravdu jednoduchá a výsledek vynikající. Zde se dočtete, které suroviny na krém z pečeného květáku potřebujete

  1. Květák, brambory a cibuli nakrájejte na kousky. Z palice česneku jen odkrojte špičku. 
  2. Vše rozložte na plech, osolte, opepřete, zakápněte 2 lžícemi olivového oleje a pečte v rozehřáté troubě na 200 °C asi 30 minut
  3. Změklou zeleninu dejte do mixéru, česnek vymáčkněte ze slupky a vše rozmixujte dohladka
  4. Přelijte do hrnce, zalijte vodou nebo vývarem a přiveďte k varu. Dochuťte solí a nastrouhaným muškátovým oříškem. Vmíchejte smetanu a nechte ještě 5 minut probublat
  5. Můžete dozdobit zbytkem pečeného květáku, nasekanou pažitkou a trochou smetany. 
  6. Krém z pečeného květáku nejlépe chutná s opečeným chlebem plněným sýrem. 
Květák je všestrannou zeleninou a kromě polévek si na něm pochutnáme i v jeho smažené, vařené nebo zapékané podobě. 

Komentáře

Další tipy a triky