Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Roláda je cukrářský výrobek, který tvoří plát těsta, po upečení potřený krémem a zabalený do podoby dlouhého závinu. Ořechy můžeme najít nejen v těstě, ale i v krému, v posypce i v ozdobách na povrchu moučníku.

Ořechů je mnoho druhů - pro pečení zvolíme takové, které nejsou pražené ani solené. Jsou to vlašské a lískové ořechy, mandle, kešu, pistácie, para ořechy, makadamové a pekanové ořechy, ale také arašídy, které sice ořechy nejsou, ale my je k nim řadíme.

Základní recept na ořechovou roládu

Potřebujeme jen pár ingrediencí a strouhané ořechy:
  • 6 vajec
  • 5 lžic cukru
  • 4 lžíce strouhaných ořechů
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžíce hladké mouky

Ušleháme žloutky s cukrem do světlé, nadýchané pěny. Přidáme olej, prošleháme a pak postupně přisypeme mouku a ořechy. Pečeme na plechu s pečicím papírem na 180 °C  dorůžova.

Jaké jsou druhy ořechových rolád

Známe několik druhů ořechových těst:

  • Ořechový piškot - část mouky v něm nahradíme mletými ořechy nebo vyměníme všechnu mouku za ořechy - roláda bude vhodná i pro bezlepkovou dietu.
  • Bezé bílková roláda je připravená pouze z ušlehaných bílků, cukru a mletých ořechů. Je lehká, nadýchaná a křehká, ale i bezlepková.
  • Jiné ořechové rolády obsahují také ořechy v těstě - například medovníková roláda nebo roláda nepečená, která bývá menší a hodí se jako vánoční cukroví.

Čím naplnit ořechovou roládu

K ořechové roládě se výborně hodí vanilkový krém s ořechy, karamelový krém nebo šlehačka pro lehké bílkové moučníky. Výjimkou není ani karamelová nebo čokoládová poleva, která roládu dochutí - naopak ovoce se k ořechovému těstu příliš nehodí. Roládu zdobíme celými, půlenými nebo nasekanými ořechy, ořechy v karamelu nebo v čokoládě, popřípadě zvolíme ořechový griliáš.

Pokud zvolíte na ozdobení ořechy v karamelu, poradíme vám ve videu, jak je připravit:

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli