Sušenky z ovesných vloček: Co snadného upéct dětem a dospělým k mlsání bez výčitek
Sušenky z ovesných vloček nám nabízí proti běžným sušenkám některé výhody. Ovesné vločky doplňují naši stravu vlákninou a obsahem živin důležitých pro naši výživu, navíc příjemně zasytí a dobře chutnají. Do těsta na sušenky můžeme přidat sušené ovoce, ořechy nebo čokoládu.
Ovesné sušenky často mívají nižší podíl cukru a vnímáme je jako zdravější variantu běžných sušenek a cukroví. Sušenky s přidanými vločkami jsou nejen skvělou alternativou svátečního i vánočního cukroví, ale také je můžeme vzít dětem na výlet jako mlsání, které příjemně zasytí, navíc sušenky přijdou k chuti i dospělým a hodí se jako pohoštění. Ocení je nejen ti, kdo se snaží o zdravější stravování.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct sušenky z ovesných vloček
Ovesné sušenky z úvodního videa jsou jednoduché na přípravu a přitom velmi chutné. Po upečení jsou křehké a lehce křupavé.
Na 45–50 kusů sušenek budete potřebovat 1 hrnek hladké mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva, 1 malou lžičku skořice, 250 g rozpuštěného másla nebo jiného tuku, 0,5 hrnku cukru krystal (nebo medu), 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 1,5 hrnku ovesných vloček (nebo müsli směsi), 0,5 hrnku nahrubo nasekaných ořechů a 80 g nalámané čokolády.
- Vejce promíchejte s rozpuštěným tukem a postupně přidejte všechny suché suroviny, výsledkem bude husté těsto.
- Z těsta tvořte buď vlhkou rukou nebo pomocí malé lžičky kuličky o průměru cca 2,5 cm a rovnejte je na plech vyložený pečicím papírem. Každou kuličku trošku rozmáčkněte na placičku.
- Ovesné sušenky pečte asi 15–20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C, upečte je dozlatova.
- Pečicí papír i se sušenkami sundejte z plechu a nechte pozvolna vychladnout. Hotové placičky (sušenky) jsou hned po upečení velmi křehké, ale po zchladnutí budou mít pevnější konzistenci.
Sušenky podle uvedeného receptu snadno zvládne i začátečník, podávat je můžete jako malou svačinku nebo chutné mlsání.
Tip: Do těsta doporučujeme přidat rozinky, kandované ovoce nebo sušené brusinky. Pro ochucení část těsta můžete obarvit kakaem.
Co ještě upéct z ovesných vloček
Ovesné vločky se dají přidávat do celé řady dalšího cukroví. Vločkami snadno nahradíte část mouky a zvýšíte tím obsah vlákniny v pečivu.
- Ovesné vločky můžete dávat dokonce do perníčků.
- Nejspíš vám zachutnají pracny s ovesnými vločkami, kakaem a skořicí.
- Báječnou alternativou vanilkových rohlíčků jsou ovesné špalíčky.
- Zajímavé cukroví vytvoříte z jemných vloček a arašídového másla.
- Zdravé marokánky připravíte kdykoliv během roku, ani nemusíte čekat na Vánoce.
Ovesné vločky se skvěle uplatí také jako součást nepečeného cukroví, výborně se hodí do různých kuliček, kostiček i placiček, často v kombinaci s kokosem, sušeným ovocem a ořechy.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře