Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zdá se vám to slovo povědomé, ale nemůžete si vzpomenout, kde jste ho slyšeli? Za vším hledejte babičku! Ty panýrunk hojně využívaly a mnoho z nás si díky němu usnadňuje obalování surovin v trojobalu dodnes.

Je úplně jedno, zda plánujete obalovat řízky, smažený sýr nebo třeba patizon či cuketu. Panýrunk využijete v každém z uvedených případů. Značně vám usnadní obalování, ale také díky této vychytávce zkrátíte dobu strávenou přípravou pokrmu.

Co je to panýrunk a k čemu je dobrý

Každý zkušený kuchař ví, co panýr či panýrunk znamená - jedná se o těstíčko z mouky, vajíčka a jemně osolené vody. Naše babičky, stejně jako někteří kuchaři, byly šetřivé, a tak se lze setkat s panýrem bez vejce, tedy jen z mouky, vody a soli.

Maso se pak obaluje v panýru namísto vejce, tedy nejprve v hladké mouce, poté v daném těstíčku a nakonec ve strouhance. Tím ušetříte na surovinách, práci i čase.

Tip: V panýrunku se nad očekávání dobře obaluje například květák. Stačí panýr nalít do uzavíratelné nádoby, přihodit do něj růžičky květáku, nádobu uzavřít a pořádně protřepat. Poté už jen vybíráte květák kousek po kousku a obalujete ve strouhance.

Používáte panýrunk běžně nebo jste tento pojem neznali? My na něj nedáme dopustit v rámci obalování zeleniny, ale i sýra. Ovšem na mase nedrží tak dobře jako klasický trojobal. Vyzkoušíte ho při přípravě smažené cukety se šunkou a sýrem?

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli