Panýr, panýrunk: Znáte tajný trik kuchařů, který zjednoduší obalování nejen řízků?
Zdá se vám to slovo povědomé, ale nemůžete si vzpomenout, kde jste ho slyšeli? Za vším hledejte babičku! Ty panýrunk hojně využívaly a mnoho z nás si díky němu usnadňuje obalování surovin v trojobalu dodnes.
Je úplně jedno, zda plánujete obalovat řízky, smažený sýr nebo třeba patizon či cuketu. Panýrunk využijete v každém z uvedených případů. Značně vám usnadní obalování, ale také díky této vychytávce zkrátíte dobu strávenou přípravou pokrmu.
Mohlo by vás zajímat
Co je to panýrunk a k čemu je dobrý
Každý zkušený kuchař ví, co panýr či panýrunk znamená - jedná se o těstíčko z mouky, vajíčka a jemně osolené vody. Naše babičky, stejně jako někteří kuchaři, byly šetřivé, a tak se lze setkat s panýrem bez vejce, tedy jen z mouky, vody a soli.
Maso se pak obaluje v panýru namísto vejce, tedy nejprve v hladké mouce, poté v daném těstíčku a nakonec ve strouhance. Tím ušetříte na surovinách, práci i čase.
Tip: V panýrunku se nad očekávání dobře obaluje například květák. Stačí panýr nalít do uzavíratelné nádoby, přihodit do něj růžičky květáku, nádobu uzavřít a pořádně protřepat. Poté už jen vybíráte květák kousek po kousku a obalujete ve strouhance.
Používáte panýrunk běžně nebo jste tento pojem neznali? My na něj nedáme dopustit v rámci obalování zeleniny, ale i sýra. Ovšem na mase nedrží tak dobře jako klasický trojobal. Vyzkoušíte ho při přípravě smažené cukety se šunkou a sýrem?
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře