Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ze zbylých bílků pekly babičky také pasiáns, báječné kávové sušenky
Zdroj: Toprecepty

Kromě pusinek ze zbylých bílků babičky pekly v chladnoucí troubě sušenky s kávovou chutí, pasiáns (patience). Původně měly tvary karetních znaků, jako kára, kříže, srdce. Někdy kroužků, oválků, číslic nebo písmen. Prostě jednoduché tvary.

Pasiáns s kávovou chutí býval příjemnou změnou místo tučných druhů cukroví. A také patřil k těm levným, z jedné dávky bylo několik plechů dobroty. Základem je sníh z bílků, do kterého se zašlehá horký kávový sirup. Tvary se stříkaly kornoutem nebo užší trubičkou na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Vyzkoušený je ale i papír na pečení položený na plechu, kterým se práce urychlí a zjednoduší (nemusíte umývat plechy). A také si můžete na spodní stranu papíru tvary předkreslit.

Retro sušenky pasiáns

Babičky pravděpodobně pekly podle receptu od Marie Janků-Sandtnerové. Na základní dávku těsta budete potřebovat 4 bílky, 280 g krupicového cukru, 1/4 l silné černé kávy bez lógru a 200 g hladké mouky.

  • Ušlehejte sníh z bílků, dejte si na něm záležet.
  • Cukr s kávou uvařte na tzv. silnější nit (kousek hmoty natáhněte mezi prsty na silnou nit, která se netrhá = má teplotu 107–110 °C).
  • Zašlehejte horký sirup do připraveného sněhu. 
  • Zasypte moukou a nechte vychladnout.
  • Hmotu vložte do zdobicího sáčku s užší hladkou trubičkou nebo kornoutu z pečicího papíru s ustřiženou špičkou.
  • Nastříkané tvary nechte zaschnout 1 hodinu v teplé místnosti.
  • Pečte (vlastně spíš sušte) ve velmi mírné troubě (50–70°C). 
  • Hotové by měly samy "odskočit" od plechu.
Zbylé bílky se dají využít i jinými způsoby. Jedním z našich videoreceptů jsou lahodné sněhové pusinky. Naše babičky je rády pekly z bílků, které jim zůstaly po pečení jiného cukroví. Podle názorného postupu si je můžete s námi upéct i vy.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky