Retrosušenky pasiáns

hosta Kuchařka: hosta

Cukroví , Pečené 12 názorů

Suroviny

2 bílky
pár kapek citronu
špetka soli
3 lžíce krupicového cukru
1 lžička kvalitní instantní kávy
1/2 lžičky kakaa
6 lžic vody
3 mírně navršené lžíce hladké mouky
špetka jedlé sody
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve svaříte cukr s kávou a kakaem v trošce vody na hustý sirup. Bílky se špetkou soli a citronem vyšleháte na tuhý sníh, sirup přihřejete a pomalu přilíváte za stálého šlehání do sněhu. Potom lehce zašleháte mouku se špetkou jedlé sody.

  2. Vznikne krémové těstíčko, které pomocí zdobičky na krém podle svých schopností stříkáte na plech, vyložený pečícím papírem. Je potřeba použít ten nejmenší nástavec s malou kulatou dírkou. Tvary by měly být asi 1 cm široké, 0,5 cm vysoké. Z tohoto množství naplníte dva plechy.

  3. Teprve teď zapnete troubu na 130°C, v horkovzdušné můžete péci oba plechy najednou, u normální nevadí, když cukroví "počká", naopak.

  4. Zhruba po 20 minutách (to se trouba tak akorát zahřeje) pečeme asi 15 minut, musíte trošku kontrolovat. Cukroví z papíru sloupnete až po úplném vychladnutí. Sušenky by měly být tvrdé, křoupavé. Pokud tuto vlastnost vlhkem ztratí, stačí je rozložené strčit na chvíli do trouby, klidně i do mikrovlnky

Poznámka

Snažila jsem se najít trochu odpovídající recept na toto retrocukroví, nepovedlo se mi to. Tak jsem zkombinovala a zjednodušila všechny poznatky, které se mi podařilo objevit a pak jsem improvizovala. Manžel poznal, o co mělo jít, dokonce si vzpomněl na název :DD, takže experiment celkem vyšel

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 17 kuchařů a kuchařek

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy

Ohodnoťte recept: Retrosušenky pasiáns

  • Dáša Dáša(neregistrovaná)

    Pasiáns je k dostání v Německu pod jménem Russisch Brot. Po zadání do vyhledávače se objeví spousta odkazů i s recepty.
    https://www.google.cz/search?sclient=tablet-gws&site=&source=hp&q=russisch+brot&oq=russisch+&gs_l=tablet-gws.1.0.0l3.4421.11850.0.13880.10.8.0.2.2.0.200.809.7j0j1.8.0....0...1c.1.64.tablet-gws..1.9.727.0.CwxHzabKoPE
    http://mybestgermanrecipes.com/russian-bread-cookies/
    http://baby-cafe.cz/forum/diskuse/78/43361

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    Kvety: ano, jak Casino pravil:-)) - za těch 20 minut se tak akorát trouba předehřála. Pokud přestanou být "chrumkavé" - a to kdykoliv v průběhu času - stačí je na chvíli troubou projet a vysuší se
    Není to úplně indentické, to je pravda, ale dost se to blíží a ještě vychytám. Na těch cizích stránkách jsem nic objevného nezjistila, snad že je jen z kakaa a trošky skořice, já si ale tu kávovou příchuť dost pamatuji. Takže asi taky lidová tvořivost, pro změnu zahraniční
    Jediné pozitivní je, že se snad dají koupit v Rakousku:-D

    Odpovědět

  • Dagmar Dagmar(neregistrovaný)

    Ja som šťastná áááááááááááááááááááá. Mám to rada od detstva, teta nosila z Budapešti. Naposledy som ich kupila v Gyori (Maďarsko). Mám radosť, hned som ich spoznala Pasians.
    A idem ich asi dnes pripraviť.:yes::yes::yes:topreceptywww.toprecepty.cz

    Odpovědět

  • casino casino

    Vieteco:
    Děkuji Děkuji Děkuji:-K
    Takže ruský chleba:-O děkuji:-) Už gůůůglím a hledám něco, co jsem ještě nezkoušel...

    maris:
    ...já to zase před sebou vidím skoro naživo takto:
    Korpusy vyběhlé skoro 1cm a od základny odskočené krčkem
    Povrch hladký a lesklý skoro jako glazovaný
    Vo vnútri to bylo jako moje dutá hlava:-D a vydrželo to chrumkavé až do aleluja (pokud se to neskladovalo v prádelně, že) na rozdíl od většiny toho, co jsem kdy zkoušel.
    No, zapracuju na tom; bílků mám zrovna (po pečení frgálů) v lednici hafo:-)
    Uvidíme, zda se náhodou nezadaří podle mých představ...;-)

    Edit:
    Děvčence;-)
    20´nechat odpočinout a pak 15´péci.

    Odpovědět

  • Kvety Kvety

    No já taky nevím, co znamená "po 20 minutách pečeme 15 minut". A moc bych to chtěla zkusit. Kdybych to pekla na Vánoce, jak dlouho před Vánoci bych měla péct? Nechává se uležet nebo raději hned jíst, aby pečivo zůstalo křupavé a nenavlhlo?

    Odpovědět

  • nigina nigina

    Podobá sa to na sušienky, ktoré sa kedysi predávali u nás, ale žiaľ, názov si nepamätám. No keď som zbadala fotku týchto, okamžite som si spomenula na tie socialistické :-) A veruže boli skvelé:yes: Dúfam, že sa podaria, keď ich budem robiť :-p Mám otázku, lebo neviem, či som správne pochopila, že po nastavení na 130°C čakám najprv 20 min a potom dám plechy do trúby a pečeme 15 min? (teda ide mi o to čakanie... aký má zmysel) díky za receptík, teším sa :yes::-)

    Odpovědět

  • Vieteco Vieteco(neregistrovaný)

    pasians sa dá kúpiť v Rakúsku ako Patience gebaeck albo russisch brot
    zloženie je takmer totožné s týmto receptom, keksy majú tvary písmen

    Odpovědět

  • maris maris

    casino: Mně podle fotky připadá úplně stejný, jak ho pekla babička / nar. 1903 / - takže recept byl opravdu starý, bohužel ho nemám, ale budu se po něm pídit;-):-))

    Odpovědět

  • casino casino

    No, tento rcp se nepatrně liší (citron, soda) od těch co znám, ale dokud nevyzkouším, tak neříkám tak ani tak:-* leč soudě podle obrázku, tak toto bohužel není pasiáns co se kdysi prodával a po kterém marně pasu už 4. dekádu... ;-(
    Dámy, vítejte v klubu pátračů po rcp na autentický passianz, pasianz či čert ví ako sa to vlastne volá v neznámé zemi původu...
    Jedno, zda jeden dělá francouzskou či italskou meringu, jedno zda to patlá z hladké, polohrubé a naposledy zrovna minulý týden z hrubé mouky http://www.labuznik.cz/recept/pasians/ jedno zda před pečením den sušíte v místnosti, jedno zda sušíte v troubě, jedno zda pečete hned, tak vždycky to vyjde nastejno - pasiáns to není;-(

    Když si chci ověřit něco sporného v rcp, tak hledám v národních kuchařkách... Když jsem gůůůglil pasiáns (různě psaný název) tak v Google it, d, at, fr ani ťuk:-(( tedy kromě karetní hry, že:-D

    Prosím, nenajde se na TOP osoba, která bude v hledání původního rcp úspěšnější než ich:-?:-8:-K

    Odpovědět

  • mariana. mariana.

    Jéé :-8 Na Vánoce upeču jako první :-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

  • maris maris

    Jitko - díky, díky:-) pasiáns kdysi pekla babička, měla jsem ho strašně ráda, patřil k vánočnímu cukroví. Už jsem ho dlouho-hodně douho neměla. Vypadá úplně stejně jak od mé babičky, i ta srdíčka dělala taky. :-):yes::yes:+

    Odpovědět

Tématické fráze: pasiáns pasiáns pro jednoho cukroví pasians pasiáns cukroví pasians.cz pasiáns recept pasián recept pasiáns karetní hra pro jednoho pečivo pasians cukroví pasián russisch brot recept na pasiáns bílkový pasians pasians vánoční cukroví pasian cukrovi vánoční cukroví pasians pasián recepty pasians pečení patience recept pasián