Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Raut je druh společenského setkání rodiny, přátel, spolupracovníků či kolegů, spojeného s občerstvením. Teplé, studené, slané i sladké pokrmy jsou úhledně rozloženy na rautovém stole a hosté se obsluhují sami.

Raut je pohoštění pro skupinu lidí, kteří mají různé chutě. Rautový stůl je místo, kde se soustředí pokrmy, připravené k uspokojení chuťových buněk všech přítomných. Najdeme zde maso, uzeniny, sýry, ovoce, zeleninu, saláty i zákusky.

1/16

    1 z 16

    Okurkové chuťovky

    Okurkové chuťovky

    Zeleninové chuťovky bez pečiva se perfektně hodí na letní raut. Základem je kolečko salátové okurky, ozdobené ochucenou pěnou (například křenovou šlehačkou) a další zeleninou tak, aby vznikly chutné barevné kombinace. Slaný zákusek doplníme zelenými lístky petrželky nebo nasekanou pažitkou či koprem.

    2 z 16

    Pizza šneky

    Pizza šneky

    Pečivo z listového těsta je křehké, chutné a velmi jednoduché na přípravu. Koupený plát těsta potřeme kečupem, poklademe šunkou, sýrem a posypeme bylinkami. Plát smotáme do rolády a rozkrájíme na kolečka, která potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem. Pak je upečeme do červena.

    4 z 16

    Chuťovky se svátečním salámem

    Chuťovky se svátečním salámem

    Místo obyčejných chlebíčků můžeme připravit luxusní chuťovky - a to jen díky tomu, že si dáme záležet na skladbě surovin a barevných detailů. Krajíčky veky nebo bagetek potřeme máslem či pomazánkou a ozdobíme růžovou šunkou, žlutým vajíčkem, zelenou okurkou, červenou paprikou, černou olivou a jinými dobrotami.

    6 z 16

    Lososová pomazánka mezi krekry

    Lososová pomazánka mezi krekry

    Slané krekry jsou na rautové pohoštění příliš suché, proto je zkusíme potřít slanou pěnou a na vrchu ozdobit jako zákusek - růžičkou pomazánky, kouskem červené a žluté papriky, zeleným lístečkem okurky nebo snítkou petrželky. Krekry jsou po ozdobení příjemně křehké, po uležení změknou a chutnají jako slaný zákusek.

    7 z 16

    Jednoduchý cuketový salát

    Jednoduchý cuketový salát

    Králem každého rautu je barevný zeleninový salát. Volíme větší kousky surovin, které se lépe nabírají i konzumují. Vhodnější než těžká majonéza jsou zálivky z olivového oleje, cukru, octa a bylinek. Vyhneme se aromatickým sýrům, česneku, cibuli a výraznému koření, které ne všem chutná.

    8 z 16

    Šunkové rolky plněné vaječnou směsí

    Šunkové rolky plněné vaječnou směsí

    Nesmrtelné šunkové závitky se za dob našich rodičů plnily křenovou šlehačkou. V současnosti je plníme vším, co nám chutná - bramborovým salátem, plátky sýra s bylinkovou pomazánkou, vaječnou nádivkou a mnoha jinými dobrotami. Po zamotání položíme závitky spojem dolů a povrch ozdobíme majonézou a petrželkou.

    9 z 16

    Kuřecí nugety Tescoma s chutí

    Kuřecí nugety Tescoma s chutí

    Malé kousky kuřecích prsou smícháme s marinádou a necháme je přes noc v lednici. Pak je obalíme v kukuřičných lupíncích, rychle osmahneme na pánvi a ještě několik minut dopékáme v troubě. Pokud si chceme ušetřit práci, koupíme mražené kuřecí stripsy a upečeme je v troubě dozlatova.

    11 z 16

    Jednohubky - inspirace II.

    Jednohubky - inspirace II.

    Při jakékoliv slavnostní příležitosti nesmí na stole chybět jednohubky. Už podle názvu je jasné, že se jedná o malá sousta na jedno kousnutí, vytvořená z koleček rohlíků, baget nebo krekrů. Pečivo potřeme pomazánkou a zdobíme jako maličké slané dortíky. Sousta, která jsou příliš vysoká, zpevníme napichovátky.

    12 z 16

    Jahody v čokoládě

    Jahody v čokoládě

    Raut nemusí být jen o chlebíčcích a jednohubkách, ale i o sladkém dezertu, kterým jsou například kousky ovoce v čokoládě nebo v karamelu. Použijeme jahody, maliny, meruňky, kousky broskví, sladké švestky nebo i jiné ovoce, které napíchneme na špejli, namočíme do čokolády a naaranžujeme do vysoké sklenice.

    13 z 16

    Bůček pečený v marinádě

    Bůček pečený v marinádě

    Raut umožní mnoha lidem pochutnat si na báječně připravených pokrmech. Jedním z nich je vepřový bůček, který pokrájíme na plátky a vložíme do pikantní marinády, kde ho necháme přes noc uležet. Maso upečeme přikryté pokličkou nebo alobalem, ke konci ho odkryjeme a dopečeme do krásně červené barvy.

    15 z 16

    Medový meloun v sušené šunce

    Medový meloun v sušené šunce

    Žlutý meloun má medově sladkou chuť. Paradoxně úžasně a svěže chutná se slanou sušenou šunkou. Meloun pokrájíme na silnější hranolky, které zabalíme do hranatých plátků šunky nebo do kornoutků ze šunkových koleček. Válečky melounu můžeme vykrojit trubičkou na kremrole, roládky budou úhlednější.

    16 z 16

    Slané minidortíčky

    Slané minidortíčky

    Slané minidortíky udělají radost každému - nejen kvůli barevným vrstvám, ale i svou svěží chutí. Polovinu těsta obarvíme špenátem, druhou polovinu strouhanou řepou. Obě vrstvy po upečení plníme ušlehaným slaným tvarohem s Lučinou a ozdobíme kytičkou ze sýra, růžičkou z majolky nebo paštiky a zelenými bylinkami.

1/16

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli