Jak uvařit sirup nebo med ze sedmikrásek. Máme pro vás další specialitu našich babiček
Všichni asi znáte bezový či pampeliškový sirup, ale víte, že obdobným způsobem si můžete připravit méně známý sirup (med) i ze sedmikrásek? Tato drobná květinka roste v hojných počtech na zahradách i loukách. Stačí se vyzbrojit trpělivostí a vydat se na její sběr.
Stejně jako ostatní rostliny určené ke konzumaci a přípravě jídla či nápojů sbírejte i sedmikrásku v čistém prostředí. Na přípravu sirupu (medu) budete potřebovat poměrně velké množství květů. Květy v košíčku nebo misce pomalu přibývají, doporučuje se kolem 500 květů na 1 litr vody.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Příprava sedmikráskového sirupu či medu
Příprava je obdobná jako příprava ostatních sirupů a medů. Proto můžete využít postupy, které se vám osvědčily u jiné suroviny. Jeden recept pro vás máme. Výroba tepelnou cestou od nás vyžaduje jen několik jednoduchých kroků:
- Očištěné a jemně propláchnuté květy sedmikrásek vložíme do hrnce a přelijeme odpovídajícím množstvím vařící vody.
- Přidáme nakrájené citróny.
- Necháme 24 hodin louhovat.
- Přecedíme a do tekutiny vmícháme cukr.
- Následně pozvolna vaříme tak dlouho, až docílíme požadované hustoty. Záleží na nás, jestli uvaříme hustší med nebo řidší sirup.
Hotový produkt použijeme na doslazování pokrmů, nápojů nebo ho užíváme po lžičkách jako medicínu.
Chcete se pustit také do výroby pampeliškového medu? I když se mu říká "med", pravý med od včelek to samozřejmě není. Jeho přípravu můžete zhlédnout v názorném video-receptu:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Lahůdkový francouzský salát
Přidáno před 5 hodinami
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 15 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 17 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 20 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno 28. 3. 2024 12:59
Komentáře