Pomerančové dobroty: Kdo odolá oranžové barvě, svěží chuti a aromatické vůni?
Pomeranč je spolu s citrónem, mandarinkou, limetkou, grepem a pomelem druhem citrusů, tropických stálezelených rostlin. Citrusy se vyznačují sladkou až kyselou chutí, šťavnatostí, svěžestí a zásobami vitamínů.
Pomeranče jsou oranžové plody, které na rozdíl od citrónů bývají více sladké než kyselé. Pro svou chuť jsou oblíbené nejen v cukrařině, kde perfektně doplňují těsta a krémy, ale ve slané kuchyni se hodí k pečenému masu i na zálivky do salátů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Pomeranče ve sladké kuchyni
Čerstvé i tepelně upravené pomeranče jsou chutnou a krásnou dekorací:
- Čerstvý pomeranč ozdobí a ochutí poháry, zmrzliny a teplé i studené nápoje. Použijeme oloupané plody, zbavené hořkých bílých slupek. Kostičky a plátky pomeranče jsou báječné v krémech, salátech, v želé. Zdobíme jimi dorty, zákusky, poháry, letní drinky a limonády nebo jen okraje skleniček s džusem.
- Horký pomeranč je velmi oblíbený v zimních a svátečních dnech ve formě horkého džusu, čaje nebo svařáku s citrusy. Tepelně zpracovaný pomeranč využijeme při přípravě sladkokyselých omáček na moučníky, kandované kůry do těst nebo jako marmeládu na potření moučníků.
Pomerančová kůra a šťáva
Z kůry musíme odstranit bílé hořké slupky a ze šťávy pecičky:
- Pomerančová šťáva z čerstvě vymačkaných plodů je aromatickým a zdravým nápojem, který nám už při snídani dodá energii na celý den. Štávu přidáváme do těst, ochucujeme jí krémy, zmrzliny a dortové želé. Pomerančový likér slouží nejen k mlsání, ale také k polévání dortových korpusů a ochucení letních koktejlů.
- Pomerančová kůra bez bílých slupek je velmi aromatická. Nastrouhanou ji mícháme s cukrem, protože krásně provoní těsta. Kandovanou kůru můžeme mlsat jako bonbóny, ale nejlepší je v moučnících - vánoční štóla, biskupský chlebíček nebo marokánky. Kandované nitě jsou voňavou a chutnou dekorací.
Sladké drobečky
Sušené plátky pomeranče provoní celý byt - toho využijeme například na Vánoce, kdy jimi ozdobíme vánoční mísy nebo stromeček. Sušené kousky použijeme k ochucení horkého čaje. Pomerančovou marmeládu využijeme nejen k potření moučníků, ale i do kaší, k ochucení krémů nebo jako náplň vánočního cukroví.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře