Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Jak na americkou limonádu s ananasem a pomerančovým džusem? Barevné vrstvení zajistíme pomocí lžičky
Zdroj: Toprecepty, toprecepty.cz

Vzpomínáte na americkou limonádu? Dřív nesměla chybě v nabídce žádného lepšího podniku. Žlutočervený drink zbožňovaly hlavně děti, ale nepohrdli jím ani dospělí. Proč si jej tedy nevychunat i nyní? Je sladký, ale přitom osvěžující, plný ovoce, zkrátka do léta jako dělaný. 

Sváteční drink i pro děti

Americká limonáda byla vždy takovým svátečnějším nápojem hodným různých párty a narozeninových oslav. Status výjimečnosti ji dodávaly nejen její dvě barevně oddělené vrstvy, ale i spousta ovoce, které ji povyšovalo skoro na úroveň dezertu. Vzhledem k tomu, že byla bez alkoholu, byla považována za slavnostní drink pro děti.

Aby však dospělí nebyli ochuzení, postupně vznikly dospělácké verze s alkoholem, třeba s vodkou. Ostatně americká limonáda nápadně připomíná slavný americký koktejl Tequila Sunrise vylepšený právě mexickým národním destilátem tequilou. A zřejmě podobnost s tímto drinkem, dala americké limonádě její název. Jen ta česká byla bez tequily, ta se u nás dřív moc sehnat nedala. 

Dvě vrstvy americké limonády

Pro americkou limonádu je typická její dvoubarevnost. Spodní vrstva je totiž červená, horní žlutá díky pomerančovému džusu. V Tequila Sunrise se dospod drinku dává grenadina – sladký sirup z granátových jablek. Ten se však v českých podmínkách rovněž nahrazoval, a to obvykle jahodovým nebo malinovým sirupem, které barevně připomínaly právě grenadinu. 

Jak nalévat americkou limonádu?

Hlavní efekt americké limonády spočívá v tom nalít do sklenice obě ingredience tak, aby se nepromíchaly. Vrstvení snadno dosáhnete jednoduchým způsobem. Hlavní je se řídit pravidlem začít nejtěžší surovinou (dle obsahu cukru), v tomto případě sirupem. Ta se nalévá přímo na dno sklenice a tvoří první vrstvu. Další vrstvy se pak mohou nalévat dvěma způsoby.

První je přes lžičku, kdy se dlouhá nebo klasická lžička vloží do sklenice bříškem nahoru nebo dolů (to není důležité), a to tak, aby její hrana byla těsně u spodní vrstvy. Poté se přes ni pomalu přilévá další surovina. Druhou možností je naklonit sklenici a opatrně do ní po vnitřní stěně pramínkem nalévat pomerančový džus. Nakonec následuje sodovka jako nejlehčí vrchní vrstva. Tu už stačí jen normálně přilít. 

Ananas z kompotu vyměňte za maliny

Jednou z nezbytných součástí americké limonády je ovšem i ovoce. Obvykle se dávaly kousky ananasu z kompotu, klidně ale místo něj můžete použít i čerstvé maliny nebo jahody. Drink si samozřejmě můžete vylepšit i tak, že do něj místo džusu z obchodu použijete čerstvě vymačkanou šťávu z pomerančů. Hotovou limonádu pak můžete rovněž dozdobit plátky pomerančů. Podává se s brčkem a s dlouhou lžičkou. A hlavně si nezapomeňte před napitím limonádu zamíchat, abyste si nevypili nejdřív šťávu a džus vám nezůstal ve sklenici samotný. 

Recept na retro americkou limonádu

Příprava americké limonády je rychlá, a když zvládnete techniku nalévání, tak i poměrně snadná. A jak tedy americkou limonádu udělat?

Na jednu sklenici budete potřebovat: 50 ml malinového nebo sirupu (nebo jahodového), podle chuti konzervovaný ananas, konzervované broskve (nebo mandarinky), 100 ml pomerančového džusu, 1 kolečko pomeranče, 1 kolečko citronu, perlivou voda (nebo neslazenou perlivou minerálku) na dolití a 4-5 kostek ledu. 

  1. Suroviny nechte vychladit a připravte sklenici o objemu 300 ml.
  2. Na dno sklenice vlijte červený sirup, pak vložte vybrané ovoce. Přidejte kolečko pomeranče, citronu a jejich středem propíchněte brčko.
  3. Do sklenice poté dejte pár kostek ledu, vše opatrně zalijte džusem a pomocí lžíce jemně po stěně sklenice dolijte perlivou vodu nebo minerálku.
  4. Sklenici dozdobte ovocem a podávejte s dlouhou lžící.

Náš tip: Při přípravě limonády se můžete také podívat na náš video recept

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více