Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Péče o brambory je snadná a hlízy, které narostou díky předklíčené sadbě, můžeme sklízet často již koncem června, tedy v době, kdy je cena prodávaných brambor vysoká. Navíc chuť čerstvě sklizených brambor je naprosto jedinečná.

Nestačí vysadit "jakékoliv" brambory, jak si někdy mohou myslet zahrádkáři -začátečníci. Dáme si záležet na výběru správné odrůdy - mělo by u ní být výslovně uvedeno, že se jedné o rané brambory. Mezi další důležité vlastnosti, kterých si u sadby všímáme, patří odolnost proti chorobám, úrodnost a skladovatelnost hlíz. Kvalitní sadbu koupíme v zahrádkářských prodejnách, které se na tento prodej zaměřují. 

Jak vysazovat rané brambory

Pěstování raných brambor není složité, zvlášť pokud se jedná pouze o množství určené pro potřeby vlastní rodiny. Zásadně brambory nepěstujeme opakovaně na stejném místě - na stejné místo je sázíme až po čtyřech letech.

  • Pro časnou sklizeň necháme hlízy předem naklíčit. Během několika týdnů brambory vytvoří silné klíčky a jsou vhodné k výsadbě. Předklíčená sadba poskytne dřívější sklizeň, klíčky při ní směřujeme vzhůru
  • Rané brambory vysazujeme obvykle v polovině dubna, někdy i dříve. Vždy se rozhodujeme podle počasí. Předklíčené brambory se brzy ukážou nad zeminou, ale nenaklíčeným bude trvat výrazně déle, než začnou rašit.
  • Hlízy vysazujeme do brázd, na dobře opracovanou výživnou půdu. Ideální je záhon na podzim vyhnojit, třeba hnojem nebo kompostem. Na jaře můžeme přidat Cererit nebo NPK. 
  • Jednotlivé hlízy vkládáme asi 8–10 cm hluboko pod povrch zeminy. Mezi jednotlivými hlízami necháváme 25–35 cm a mezi brázdami přibližně 60 cm.
  • Velké hlízy můžeme rozpůlit, získáme takto více rostlin. Každá polovina hlízy by měla mít své klíčky.
  • Vysazené hlízy přihrneme a záhony upravíme. Pokud hlízy dostatečně nepřihrneme, budou se nové brambory tvořit těsně pod povrchem zeminy a zelenat (od světla).
  • Když přikryjeme brázdy netkanou textilií, budou mít rostliny větší tepelnou pohodu a rychleji porostou. Se sundáváním textilie není třeba spěchat, odstranit ji stačí až v druhé polovině května, jakmile nehrozí jarní mrazíky. Do té doby ji stahujeme jen na okopávání.
  • Pokud se někdy přece jen stane, že pozdní mrazíky trochu poškodí nadzemní nať brambor, obvykle rostliny brzy zase obrostou
Čerstvě sklizené brambory jsou uvařené během chvilky a báječně chutnají. Stačí na ně dát plátek másla a podávat k nim hrnek kefíru. Podle následujícího videa můžete uvařit staročeskou bramborovou omáčku s hříbky

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více