Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nakličování brambor je jednoduchou činností, kterou provádíme, aby naše sklizeň brambor byla co nejčasnější. V teplém prostředí brambory rychle vytvoří pevné a kvalitní klíčky a pak je vysadíme do prohřáté zeminy - sklizeň tím uspíšíme i o několik týdnů.

Důležité je mít kvalitní a odolnou sadbu raných brambor. Na jejím výběru si dáme záležet, protože bude základem pěstitelského úspěchu. Získáme ji z prodejen, které se na ni specializují. I když vyjde levněji použít loňské brambory, které jsme nestihli spotřebovat, většinou se nová a zdravá sadba vyplatí.

Jak nakličovat brambory

Pro velmi časnou sklizeň necháme hlízy předem naklíčit.

  • S klíčením můžeme začít již koncem února nebo začátkem března.
  • Brambory předkličujeme rozložené v jedné vrstvě v nízkých bedničkách, které dáme na světlé místo do prostředí s teplotou 10–18 °C. Čím je prostředí teplejší, tím klíčení probíhá rychleji.
  • Očka by měla směřovat vzhůru.
  • Během 2–4 týdnů brambory vytvoří silné a krátké klíčky (tzn. nevytáhlé), které jsou ideální k výsadbě. Předklíčená sadba poskytne dřívější sklizeň (i o několik týdnů) než výsadba nenaklíčených brambor.
  • Tip: Pokud skladujeme konzumní brambory v teplejším prostředí, obvykle začnou v předjaří a na jaře klíčit samy, aniž bychom o to stáli. Často se jedná o brambory uložené v bedničkách v několika vrstvách, jejichž klíčky snadno při manipulaci olámeme. K výsadbě se tyto hlízy hodí pouze v případě, že se jedná o kvalitní a zdravé brambory, které chceme dále pěstovat.
Rané brambory jsou velmi chutné a na zahrádce se vyplatí. Je skvělé mít možnost nakopat si už začátkem léta trochu brambor a připravit je k jídlu. 
Podle následujícího receptu můžete připravit nové brambory k výtečnému obědu:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více