Řecké tzatziki podle ČSN: Dopřejte si v horkých dnech osvěžující salát z okurek
Tzatziki zná celý svět - jedná se o okurkový salát, který namísto sladko-kyselého nálevu obsahuje hustý jogurt nebo zakysanou smetanu. Jeho jemnou chuť zvýrazňuje česnek, někdy také kopr či olivy v rámci ozdobení.
Letní počasí nás láká k přípravě nejrůznějších pokrmů, na kterých jsme si s radostí pochutnávali na předešlých dovolených a na které moc rádi vzpomínáme. Přesuňte se s námi tentokrát do Řecka a připravte si osvěžující tzatziki podle norem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit řecké tzatziki podle ČSN
Na 500 g tohoto osvěžujícího salátu budete potřebovat 600 g salátových okurek, 1–2 stroužky česneku, sůl, pepř a cukr podle chuti, olej a 150 g zakysané smetany.
- Okurky omyjte a očistěte, ty domácí můžete použít i se slupkou, kupované však doporučujeme oloupat.
- Očištěné, případně i oloupané okurky nastrouhejte na hrubém struhadle na nudličky, trochu osolte, zamíchejte a nechte chvíli odstát.
- Vymačkejte přebytečnou tekutinu a k nastrouhaným okurkám přidejte česnek utřený se solí, olej, zakysanou smetanu, cukr, mletý pepř.
- Vše důkladně promíchejte - správně připravené tzatziki by měly mít výrazně hustou konzistenci. Nechte vychladit v lednici.
- Vychlazené tzatziki můžete podávat k pečenému i smaženému masu, ale také ke smaženému sýru. Nejlepší jsou však ke grilovaným pochoutkám, vyzkoušejte.
Tip: Tzatziki můžete doplnit o jemně nasekaný kopr. V Řecku se totiž můžete setkat s tzatziki jak s koprem, tak bez něj. Skvělé jsou také olivy, kterými je ozdobíte.
K jakému pokrmu máte tzatziki nejraději vy? Napište nám do komentářů. Rychlé tzatziki připravíte podle názorného videoreceptu z naší dílny. Tak ať chutnají!
Komentáře