S čím je dobré avokádo? Vyzkoušejte známé i netradiční kombinace chutí
Avokádo je nutričně bohaté ovoce, avšak v kuchyni se využívá spíše jako zelenina. Má jemnou chuť, která není nijak výrazná, a proto je všestrannou surovinou do mnoha oblíbených slaných, ale i sladkých pokrmů.
Avokádo je exotické ovoce ze Střední Ameriky, nicméně není sladké, jak by se dalo očekávat, nýbrž spíše chuťově neutrální s lehkým nádechem oříšků - a stejně tak bohaté na zdravé tuky. Konzumujeme zralé avokádo, nezralé můžeme nechat snadno dozrát při pokojové teplotě. Pro svou jemnou chuť a velmi zajímavou konzistenci je oblíbené do mnoha jídel.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
S čím je dobré avokádo
Avokádo je univerzální, ale přeci jen je několik surovin, ke kterým dokonale ladí. Zároveň je skvělou potravinou pro kulinářské experimenty podle našich vlastních chutí.
- Citrusy: Zakápnutí citrónem či limetkou zabrání hnědnutí avokáda, ale také vyvážíme a zvýrazníme jeho chuť. Toto spojení je oblíbené do tradičního guacamole, salátů, avokádové pomazánky nebo dipu.
- Vejce: Avokádo a vajíčka jednoduše patří k sobě, a to jak nutričně, tak vzhledově i chuťově. Tyto pokrmy nás zasytí a doplní energii, proto jsou ideálním startem dne v podobě snídaně. Vyzkoušejte avokádo s volským okem na krajíci čerstvého chleba, míchaná vejce s avokádem, salát nebo avokádovou pomazánku.
- Ryby: Avokádo se výborně hodí hned k několika druhům ryb. Nejčastěji je to losos nebo tuňák, a to jak v grilované, tak i konzervované podobě. Můžeme si připravit salát, tuňákovou pomazánku, nakrájet avokádo k rybě jako přílohu, ale také z nich připravíme letní závitky nebo báječné sushi.
- Těstoviny: Rychlou omáčku k těstovinám připravíme jednoduchým rozmačkáním avokáda, které zakápneme citrónem, dochutíme bazalkou, česnekem, solí a pepřem. Někdo rád přidává ricottu nebo parmezán, ale i uzeného či pečeného lososa.
- Fazole, kukuřice, rajčata: Tyto suroviny jsou k avokádu opravdu výborné a můžeme si je vychutnat především v mexické kuchyni v podobě chilli con carne, tacos a mexických salátů.
- Čokoláda: Avokádo je čím dál populárnější přísadou v čokoládových dezertech, kterým dodá lehkou chuť a může být dobrou náhradou vajec či mléka. Zároveň ho lze rozmixovat do hladké konzistence a přidat do domácího smoothie, čokoládových pudinků, pěn nebo nepečených čokoládových dezertů.
Tip: Avokádo je velmi oblíbené také v asijské kuchyni. Nejen v sushi, ale i ve známých poke bowls, které rozhodně stojí za vyzkoušení.
Připravte si rychlou a jednoduchou avokádovou pomazánku s vařenými vejci. Dochucuje se pouze solí a pepřem a podává se na čerstvém pečivu. S postupem vám pomůže náš videonávod. Dobrou chuť.
Komentáře