Sushi (recept + fotopostup)

Ryby Doba přípravy: 2-3 hod 2 názory

Ryby Doba přípravy: 2-3 hod 2 názory

Suroviny

Sushi rýže:
500 g sushi rýže
100-150 ml rozvaru na rýži
Rozvar:
500 g cukru
200 g soli
600 ml rýžového octa
Náplň do sushi:
losos
tuňák
avokádo
okurka
krabí tyčinky
řasa nori

Postup přípravy receptu

  1. Uvaříme rýži dle návodu na pytlíku, ale nejlepší je na jeden hrnek studené osolené vody stejný díl propláchnuté rýže, přivedeme k varu a pozvolna vaříme přikryté 15 minut, než se vyvaří voda a pak necháme ještě asi 10 minut odpočinout.

  2. Připravíme rozvar na rýži: Všechny ingredience smícháme v kastrůlku, necháme zahřát, než se vše rozpustí, a ještě horké přidáme do rýže.
    Na 500 g rýže jen 100 ml (maximálně 150 ml), podle chuti. Mícháme zlehka, nesmí nám vzniknout kaše, ale nadýchaná rýže.

  3. Rohožku na sushi obalíme potravinářskou fólií, aby se neušpinila, a řasu rozstřihneme napůl (vše ve fotogalerii).
    Na řasu dáme na maki sushi do 2/3 rýži, na ní např. lososa a pevně zamotáme. Rolku krájíme na stejné díly (1 rolka = 8 ks).
    Na uramaki sushi se dává rýže na celou polovinu a otočí se. Náplň se dává na řasu a pak stejný postup. Zamotat a nakrájet (viz. Foto).

  4. Podáváme se sójovou omáčkou, zázvorem a wasabi.

Komentáře k receptu Sushi (recept + fotopostup)