Guláš SPECIÁL

Jenda1 Kuchař: Jenda1

Hovězí maso 27 názorů

Suroviny

1 kg hovězí kližky
3-4 větší cibule
cca 5 dkg celeru (nakrájeného na nudličky)
12 větších stroužků česneku
2 lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce maggi
1 lžíce worchesterové omáčky
1 lžíce sojové omáčky
1 lžíce sladkého kečupu
1 lžička kari
drcený kmín
cca 30 g sladké papriky (dle chuti pálivé)
majoránka
mletý pepř
sádlo
1 dl piva (u zvěřiny červeného vína)
1/2 dl rumu
hladká mouka (na zahuštění)
Na vývar:
vepřová hlava (nebo používám nožky)
Recept si zatím oblíbilo 32 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na kostky, dáme do větší mísy s celerem a šesti utřenými stroužky česneku.

  2. Přidáme hořčici, kečup, maggi, worchesterovou a sojovou omáčku, kari, pálivou papriku, drcený kmín a rum.

  3. Vše důkladně promícháme a dáme na 24 hodin do lednice.

  4. Druhý den rozpálíme v kastrolu sádlo, cibuli orestujeme dozlatova (dobře orestovaná cibule začíná určovat barvu guláše), přidáme sladkou papriku, krátce orestujeme dále přidáme masovou směs, část majoránky a zbylý rozetřený česnek.

  5. Vše za občasného míchání necháváme vysmahnout (čím více necháme vysmahnout, tím lepší barvu guláš bude mít; pokud špatně odhadneme, bude guláš nahořklý), mírně podlijeme vývarem a vše opakujeme do částečného změknutí masa.

  6. Pak zalijeme vývarem a zahustíme jíškou z hladké mouky, kterou jsme mezitím orestovali na pánvi bez tuku dorůžova a nechali vychladnout.

  7. Po 10 minutách přidáme pivo a dochutíme majoránkou.

  8. Krátce povaříme a podáváme s chlebem nebo kynutým knedlíkem.

Poznámka

Zdroj: recept jsem našel na internetu v roce 2005, autora neznám, pokud svůj recept pozná, rád zveřejním jeho jméno.

Další recept z archívu, guláš jsem vařil 5.12.2005.

Guláš, který je na fotografiích, je uvařen z daňčí plece a byla to delikatesa.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 994 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Guláš SPECIÁL

  • jiří jiří(neregistrovaný)

    děs běs, člověk si jenom přečte co a jak tam přijde a kdo má v hlavě ještě mozek tak do toho nejde.:no:

    Odpovědět

  • matrixxy matrixxy

    Veronika.Hrozna: jednoduché řešení, přidej obojí<3

    Odpovědět

  • jencekRU jencekRU(neregistrovaný)

    neda se tam dat misto rumu myslivecka:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?
    jo:-):-):-):-):-p

    Odpovědět

  • max max(neregistrovaný)

    chtelo by to domaci knedlik,ale gulášek luxusni

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1(autor receptu)

    Veronika.Hrozna:Takový komentář potěší, jsem rád, že vám chutnalo:-p;-):-K:-!

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Veronika.Hrozna:Podávám raport: Gulášek mohu doporučit všem mlsalum. Zítra bude jesté lepší,dneska jsme si dali jenom trošku,aby odležel a zbylo také na zítřek ! Je naprosto skvělý!:-D Tak nakonec byl kompromis do marinády šel rum a do vaření červené!:-D:yes:

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    spagetka: Dneska ho nechám ať si ho udělá po svém ,ráno si šel koupit celer tak ho gulášek okouzlil ! Teď je v kuchyni a vaří,tak ho nebudu vyrušovat!:-D;-)Příště už budu vařit já ,tak si tam dám červené víno.:-D

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Veronika.Hrozna: být tebou, udělám obě varianty, prostě to rozděl a ochuť dle sebe i manžela a uvidíš, já to takhle s jídly dělám, když se občas hádáme - teda v dobrém, co je lepší ;-);-);-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Mám dotaz do marinády manžel prosazuje rum:-D , já červené víno,:-p není to zcela jasné ,prosim o radu ! Mám daňka !:-?:-D

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Dneska jsem vybrala z mrazáku dančí plecko a,že co s tím ,tak už vím !:-D

    Odpovědět

  • Ivaan Ivaan

    Dnes jsem ho dělal z telecí kližky. Trošku jsem nedodržel dávkování koření ale i tak lze hodnotit jedním slovem - excelentní.

    Odpovědět

  • Corall+Emmy 30.9.2006 Corall+Emmy 30.9.2006

    Ahoj Jendo,dneska delam tvuj Gulas special a normalne cumim,je vyborny,sice se jeste ted dusi ale ta chut,normalne jsi me dostal

    Pak hodim fotku

    Odpovědět

  • Stanley Stanley(neregistrovaný)

    Vynikající gulášek:yes: Doporučuji;-)

    Odpovědět

  • stemberkap stemberkap

    mate pochvalu super moc nam chutnal:yes::yes::-D:-D:-D

    Odpovědět

  • sedal sedal(neregistrovaný)

    Vařím rád guláše a už je vařím nějakej rok.Pokud někdo restuje cibulku do "zlatova",až do hněda(restováním cibulky určujete barvu guláše,jak sám píše autor)společně s paprikou,tak guláš nemůže chutnat pro nahořklou chuť "restované"papriky.Proto doporučuji přidat papriku těsně před podlitím vývarem.Hezkej den!

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: gulaš hovězi speciál guláš z danka dančí guláš hovězí guláš recept hovězí guláš speciál dobrý dančí guláš dančí guláš recept vaření guláše nahořklý guláš dančí maso recepty vepřový guláš special guláš s daňka dančí plec postup pri vareni gulase guláš postup danek gulas srnčí guláš speciál výborný hovezí gulaš guláš danci plec recept

Zapomněl/a jsem heslo