Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sedmikráska chudobka je nenápadná, ale přitom krásná. V přírodě roste vytrvale a její kvítky najdeme i při chladném počasí. Nejkrásnější je na jaře, když vykvétá v plné síle. Sbíráme ji v čistém prostředí, nejlépe na vlastní zahradě.

Sedmikrásky jsou nejhezčí, když svítí slunce, ale pokud je chladno a deštivo, květy se zavírají. V kuchyni používáme drobné listy, ale také krásné květy, které se výborně hodí ke zdobení jídel. Sběr této rostlinky je snadný, ale vyžaduje trpělivost.

Čím je sedmikráska prospěšná

George D. Pamplona-Roger ve své Encyklopedii léčivých rostlin uvádí, že využití sedmikrásky chudobky je následující:

  • "Čistí organismus, je projímavá a mírně močopudná.
  • Zmírňuje pocení, snižuje horečku a usnadňuje vykašlávání.
  • Posiluje organismus a zvyšuje chuť k jídlu.
  • Když se aplikuje zevně na rány a pohmožděniny, má hojivé účinky."

Sedmikráska se používá do salátů a dalších pokrmů. Připravuje se z ní nálev. Zevně se používá k obkladům (obklady se namáčí do odvaru z květů nebo listů).

Jak jíst sedmikrásky

Úplně jednoduše. Květy a listy stačí natrhat, opláchnout pod tekoucí vodou, nechat okapat a používat na zdobení pokrmů. Pokud květy neumyjete, je to na vás, budou pak na pohled hezčí. Hodí se do sladké i slané kuchyně. Můžete jimi ozdobit dezert nebo pohár, ale také talíř polévky nebo zeleninový salát či namazaný chléb s pomazánkou. Sedmikrásku přidávejte do nápojů (teplých i studených) nebo ji nechte efektně zmrazit v ledových kostkách. Používejte květy všude tam, kde se vám líbí. Limitovat vás může jen množství, které jste nasbírali.

Jak zpracovat sedmikrásky

Chuť sedmikrásek není výrazná, proto se nemusíme obávat, že by změnila chuť našich jídel. Pokud květů nasbíráme více, než spotřebujeme, snadno je usušíme, nejlépe v elektrické sušičce, a využijeme do čajů. Sedmikráska je oblíbeným základem sirupů, inspiraci na využití najdete v našich receptech.

Jak sušit sedmikrásky

Sedmikrásky sušíme stejně jako jiné oblíbené bylinky. Drobné květy se suší snadno a rychle.
  • K sušení vybíráme pouze zdravé a kvalitní sedmikrásky, které nasbíráme v čistém prostředí.
  • Sběr provádíme při hezkém počasí, když jsou květy suché (nesbíráme po dešti).
  • Po sběru nenecháme květy zapařit, ale co nejdříve je rozložíme.
  • Sušíme je v jedné vrstvě, volně rozložené, při teplotě 35 °C.
  • Usušené květy v sobě nemají vlhkost, ale jsou lámavé, snadno se rozpadají na menší části.
  • Po usušení je skladujeme tak, aby se k nim nedostalo vlhko, nejlépe v dobře uzavřených sklenicích se šroubovacími závěry, které uchováváme v temnu.

Mohlo by vás také zajímat, jak vybrat kvalitní elektrickou sušičku. Na sušení bylinek je báječná.

Komentáře

Další tipy a triky