Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Z pečení moučníků mají někdy začátečníci zbytečné obavy. Třeba štrúdl z koupeného už rozváleného listového těsta zvládne i úplný kuchařský kandrdas. Přesto se mu může hodit několik tipů a vychytávek, aby ten jeho štrúdl chutnal i vypadal dokonale.

Nezapomenutelně vařit a péct uměly a umí naše babičky, proto mnohé vychytávky děláme podle nich a ani pečení štrúdlu nebude výjimkou. K pečení přistupujte s respektem k surovinám i správnému postupu, aby vaše práce nepřišla vniveč. 

Jak správně péct štrúdl z listového těsta

Z už rozváleného těsta je pečení opravdu snadné. O to více se můžete věnovat náplni a ochucení. Vyzkoušejte vychytávky a postup našich babiček podle následujících bodů.

  • Připravte si jablka do štrúdlu, můžete je nastrouhat nebo nakrájet na plátky.
  • Plát těsta opticky rozdělte na třetiny. Střední část se plní, krajní přehýbají přes náplň. Listové těsto není vhodné zamotávat jako kynuté nebo tažené, protože efektní listování uprostřed závinu nefunguje.
  • Střed těsta pokryjte vrstvičkou strouhanky, která později vsákne šťávu z ovoce, aby se nerozmočilo těsto.  Babičky strouhanku osmahly na másle, vyzkoušejte to podle nich, protože strouhanka pak lépe voní i chutná. Tip: Místo opražené strouhanky můžete použít třeba kokos, strouhané piškoty, perníčky či perník.
  • Na strouhanku navrstvěte připravená jablka.
  • Jablka ochuťte cukrem, mletou skořicí, rozinkami nebo sekanými jádry ořechů.
  • Horní a spodní okraj přehněte asi 2 cm dovnitř.
  • Levý okraj přehoďte přes náplň a na horním a spodním okraji přimáčkněte.
  • Pravý okraj můžete nakrájet na příčné proužky a položit křížem přes závin jako efektní zdobení nebo přeložte celou pravou část. Také váleček na mřížky tady s úspěchem uplatníte.
  • Závin opatrně přesuňte na plech vyložený papírem na pečení, můžete ho potřít rozkvedlaným vejcem (není podmínkou) a vložte ho do trouby vyhřáté na 220 °C. Pečte do zčervenání povrchu, t. j. asi 20–30 minut. Listové těsto se peče prudce, aby správně listovalo.

Až budete umět štrúdl z kupovaného těsta spolehlivě, můžete vyzkoušet připravit vlastní těsto, abyste ho nemuseli kupovat. My vám můžeme pro snadné domácí pečení doporučit třeba jogurtové, tvarohové nebo jednoduché listové těsto.

Jablkový závin z listového těsta máme pro začátečníky připravený také jako videorecept, protože odkoukáním se každý správný postup rychleji naučí.

Budeme rádi, když nám napíšete, jak se vám váš štrúdl povedl, případně z jakého těsta tento moučník pečete nejraději.

Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky