Upéct jablečný štrúdl z listového těsta s námi dokáže i úplný začátečník
Z pečení moučníků mají někdy začátečníci zbytečné obavy. Třeba štrúdl z koupeného už rozváleného listového těsta zvládne i úplný kuchařský kandrdas. Přesto se mu může hodit několik tipů a vychytávek, aby ten jeho štrúdl chutnal i vypadal dokonale.
Nezapomenutelně vařit a péct uměly a umí naše babičky, proto mnohé vychytávky děláme podle nich a ani pečení štrúdlu nebude výjimkou. K pečení přistupujte s respektem k surovinám i správnému postupu, aby vaše práce nepřišla vniveč.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak správně péct štrúdl z listového těsta
Z už rozváleného těsta je pečení opravdu snadné. O to více se můžete věnovat náplni a ochucení. Vyzkoušejte vychytávky a postup našich babiček podle následujících bodů.
- Připravte si jablka do štrúdlu, můžete je nastrouhat nebo nakrájet na plátky.
- Plát těsta opticky rozdělte na třetiny. Střední část se plní, krajní přehýbají přes náplň. Listové těsto není vhodné zamotávat jako kynuté nebo tažené, protože efektní listování uprostřed závinu nefunguje.
- Střed těsta pokryjte vrstvičkou strouhanky, která později vsákne šťávu z ovoce, aby se nerozmočilo těsto. Babičky strouhanku osmahly na másle, vyzkoušejte to podle nich, protože strouhanka pak lépe voní i chutná. Tip: Místo opražené strouhanky můžete použít třeba kokos, strouhané piškoty, perníčky či perník.
- Na strouhanku navrstvěte připravená jablka.
- Jablka ochuťte cukrem, mletou skořicí, rozinkami nebo sekanými jádry ořechů.
- Horní a spodní okraj přehněte asi 2 cm dovnitř.
- Levý okraj přehoďte přes náplň a na horním a spodním okraji přimáčkněte.
- Pravý okraj můžete nakrájet na příčné proužky a položit křížem přes závin jako efektní zdobení nebo přeložte celou pravou část. Také váleček na mřížky tady s úspěchem uplatníte.
- Závin opatrně přesuňte na plech vyložený papírem na pečení, můžete ho potřít rozkvedlaným vejcem (není podmínkou) a vložte ho do trouby vyhřáté na 220 °C. Pečte do zčervenání povrchu, t. j. asi 20–30 minut. Listové těsto se peče prudce, aby správně listovalo.
Až budete umět štrúdl z kupovaného těsta spolehlivě, můžete vyzkoušet připravit vlastní těsto, abyste ho nemuseli kupovat. My vám můžeme pro snadné domácí pečení doporučit třeba jogurtové, tvarohové nebo jednoduché listové těsto.
Jablkový závin z listového těsta máme pro začátečníky připravený také jako videorecept, protože odkoukáním se každý správný postup rychleji naučí.
Budeme rádi, když nám napíšete, jak se vám váš štrúdl povedl, případně z jakého těsta tento moučník pečete nejraději.
Komentáře