Krystalky patřily mezi oblíbené sušenky, na které jsme už jako malí nedali dopustit
Součástí krystalek je hrubozrnný cukr, který se vyrábí krystalizováním koncentrovaného cukerného roztoku. Výsledkem jsou krystaly, které rozbijeme do potřebné velikosti a zdobíme jím cukroví a sušenky.
Pamětníci rádi vzpomínají na pochoutky, které se daly koupit za pár haléřů v místním konzumu. Mezi ně patřily různé druhy sušenek, které sloužily jako součást výměnného obchodu i jako dětské platidlo. Krystalky byly velmi oblíbené - díky cukrové drti vypadaly na slunci jako kolečka posázená diamanty.
Jak udělat sušenky krystalky
Příprava je jednoduchá, pokud budeme mít hrubozrnný cukr:
- Připravíme si linecké těsto z 300 g mouky, 200 g másla, 100 g moučkového cukru a 1 žloutku. Těsto dobře zpracujeme a dáme do chladu odpočinout.
- Na posypání potřebujeme hrubozrnný cukr, nadrcený cukrkandl nebo cukrové granule, které si můžeme sami vyrobit.
- Rozválíme těsto a větším vykrajovátkem s obloučkovým okrajem vykrájíme kolečka. Rovným vykrajovátkem vykrojíme kulaté středy.
- Kolečka potřeme rozšlehaným žloutkem a potřenou stranou namočíme do vrstvy cukru, aby se na ni nalepil. Kolečka pečeme při 160–170 °C dorůžova.
Krystalky slouží jako sušenky ke kávě, ale zkuste si vyrobit malé kroužky nebo kolečka na vánoční stůl, mezi ostatní druhy cukroví.
Linecké těsto poslouží k přípravě nejen retro krystalek, ale i jiných tvarů cukroví. Připravte si těsto podle našeho videa a můžete se pustit do práce:
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře