Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svatomartinské rohlíčky ve tvaru podkovy voní máslem, cukrem, vanilkou a rumem. I když se tradičně připravují z kynutého těsta s ořechovou náplní, můžeme zkusit i jiná těsta plněná mákem, tvarohem nebo povidly.

Svatomartinské rohlíčky se dávaly čeledínům na odchodnou, když jim končila služba. Zahnuté rohlíčky (na jejich tvar se kladl veliký důraz) byly součástí legendy, kdy se podkovy koně svatého Martina změnily v pečivo a on jím obdaroval chudé.

Jaké těsto na svatomartinské podkovy

Tradiční těsto je kynuté, ale můžeme použít i jiný recept:

  • Kynuté těsto - 500 g polohrubé mouky, 21 g droždí, 2 lžíce cukru, 60 g rozpuštěné Hery nebo másla, 250 ml vlažného mléka a špetka soli.
  • Nekynuté těsto - 500 g hladké mouky, 250 g teplého másla, 1 vejce, špetka soli. Kvásek z 200 ml mléka a 60 g droždí; těsto s kváskem nenecháme kynout!
  • Tvarohové těsto - 300 g hladké mouky, 1 Hera, 250 g jemného tvarohu, 1 kypřicí prášek a špetka soli. Vypracujeme hladké těsto.
  • Šlehačkové těsto - 400 g hladké mouky, 250 ml 33% smetany, 1 Hera, špetka soli. Cukr není potřeba, když v něm rohlíčky po upečení obalíme.

Jak vytvarovat rohlíčky

Kynuté těsto necháme kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, ostatní těsta propracujeme. Z těsta vyválíme kulaté placky, které rozkrájíme na 6 dílů. Do nejširší části každé výseče naklademe náplň, přehneme přes ni těsto a smotáme do rohlíčků. Ty trochu poválíme po stole, ohneme do tvaru podkovy a klademe na plech spojem dolů. Podkovy potřeme rozšlehaným vajíčkem.
 

Čím plnit svatomartinské podkovy

Ořechy jsou do nádivky nejoblíbenější, protože jsou v tomto období dostupné:

  • Ořechová náplň patří k těm tradičně k nejpoužívanějším náplním do rohlíčků.
  • Maková náplň vůbec nic neubere na báječné chuti svatomartinských podkov.
  • Povidlová náplň dodá rohlíčkům nakyslou ovocnou chuť a švestkovou vůni.
  • Tvarohová náplň zajistí rohlíčkům vláčnost, jemnost a svěží smetanovou chuť.

Bojíte se kynutého těsta? Není nic jednoduššího, než ho nahradit těstem, které nemusí kynout - a přesto bude chuť pečiva báječná. Zkuste si nekynuté rohlíčky s ořechy připravit podle našeho videa:

Sladké drobečky

Těsto na rohlíčky ochutíme vanilkou, rumem a citronovou kůrou. Pokud neumíme motat rohlíčky, vykrájíme z těsta čtverce, na které naneseme váleček náplně, smotáme roládku a na plechu ji ohneme do tvaru podkovy. Také můžeme pozměnit tradiční tvar a vytvořit plněné šátečky pomocí formičky na škeble.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli