Tradiční svatomartinské rohlíčky připomínají podkovy koně svatého Martina
Svatomartinské rohlíčky ve tvaru podkovy voní máslem, cukrem, vanilkou a rumem. I když se tradičně připravují z kynutého těsta s ořechovou náplní, můžeme zkusit i jiná těsta plněná mákem, tvarohem nebo povidly.
Svatomartinské rohlíčky se dávaly čeledínům na odchodnou, když jim končila služba. Zahnuté rohlíčky (na jejich tvar se kladl veliký důraz) byly součástí legendy, kdy se podkovy koně svatého Martina změnily v pečivo a on jím obdaroval chudé.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké těsto na svatomartinské podkovy
Tradiční těsto je kynuté, ale můžeme použít i jiný recept:
- Kynuté těsto - 500 g polohrubé mouky, 21 g droždí, 2 lžíce cukru, 60 g rozpuštěné Hery nebo másla, 250 ml vlažného mléka a špetka soli.
- Nekynuté těsto - 500 g hladké mouky, 250 g teplého másla, 1 vejce, špetka soli. Kvásek z 200 ml mléka a 60 g droždí; těsto s kváskem nenecháme kynout!
- Tvarohové těsto - 300 g hladké mouky, 1 Hera, 250 g jemného tvarohu, 1 kypřicí prášek a špetka soli. Vypracujeme hladké těsto.
- Šlehačkové těsto - 400 g hladké mouky, 250 ml 33% smetany, 1 Hera, špetka soli. Cukr není potřeba, když v něm rohlíčky po upečení obalíme.
Jak vytvarovat rohlíčky
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Čím plnit svatomartinské podkovy
Ořechy jsou do nádivky nejoblíbenější, protože jsou v tomto období dostupné:
- Ořechová náplň patří k těm tradičně k nejpoužívanějším náplním do rohlíčků.
- Maková náplň vůbec nic neubere na báječné chuti svatomartinských podkov.
- Povidlová náplň dodá rohlíčkům nakyslou ovocnou chuť a švestkovou vůni.
- Tvarohová náplň zajistí rohlíčkům vláčnost, jemnost a svěží smetanovou chuť.
Bojíte se kynutého těsta? Není nic jednoduššího, než ho nahradit těstem, které nemusí kynout - a přesto bude chuť pečiva báječná. Zkuste si nekynuté rohlíčky s ořechy připravit podle našeho videa:
Sladké drobečky
Těsto na rohlíčky ochutíme vanilkou, rumem a citronovou kůrou. Pokud neumíme motat rohlíčky, vykrájíme z těsta čtverce, na které naneseme váleček náplně, smotáme roládku a na plechu ji ohneme do tvaru podkovy. Také můžeme pozměnit tradiční tvar a vytvořit plněné šátečky pomocí formičky na škeble.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře