Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Bleskové svatomartinské rohlíčky voní ořechy a rumem. Na stole jsou do hodinky
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Svatomartinské posvícení je za dveřmi a sladké křehké rohlíčky k němu dozajista patří. Pokud spěcháte nebo si na kynuté pečivo netroufáte, můžete udělat rohlíčky i jinak. Jednoduše, rychle a taky chutně!

Svatomartinské rohlíčky v historii

Jak už jsme psali dříve a jak ví každá zkušená hospodyňka, ke svatému Martinovi, respektive ke svatomartinskému posvícení patří kromě pečené husy svatomartinské rohlíčky. Sladké křehké pečivo má připomínat podkovy bílého koně známého světce, na kterém by podle pověstí měl svatý Martin každý rok přinášet první sněhové vločky. 

Svatomartinské rohlíčky se dříve dávaly pocestným jako almužna, rozdávaly se i čeládce jako odměna za práci. Tvar měl kromě koňských podkov připomínat i rohy dobytky, o které se služebnictvo staralo.

Tradičně se rohlíčky připravovaly a stále připravují z kynutého těsta. Nadýchané kynuté rohlíčky nedávno na svém facebookovém účtu ukázala třeba moderátorka Laďka Něrgešová. O rohlíčcích z nekynutého těsta jsme pro změnu psali nedávno zde. Dnes ale máme nabídku rohlíčků, které zvládne i naprostý začátečník, nebo ten, kdo chce něco upéct rychle a spěchá. 

Rohlíčky z listového těsta jsou neskutečně rychlé na přípravu, s vláčnou ořechovou náplní provoněnou vanilkou a rumem pak chutnají fantasticky. Tak honí-li vás čas a mlsná, určitě je vyzkoušejte. 

Bleskové svatomartinské rohlíčky 

Na rohlíčky budete potřebovat: 1 balení rozváleného listového těsta, 150 g mletých vlašských ořechů, 1 vejce, trochu skořice a vanilky, 100 ml horkého mléka, cukr a rum dle potřeby. 

Jak na to? Listové těsto nakrájejte na trojúhelníky. Troubu předehřejte na 200 stupňů. Mleté ořechy přelijte vroucím mlékem, přidejte dle chuti cukr a trochu skořice a vanilky. Nádivku dochuťte rumem tak, aby byla stále dostatečně hustá. 

Podle potřeby ji lze naředit trochou mléka, nebo zahustit strouhanými piškoty či ořechy. 

Vejce rozklepněte do misky a rozšlehejte je. Trojúhelníky těsta naplňte nádivkou a zaviňte jako rohlíčky. Potřete rozšlehaným vajíčkem a pokud chcete, posypte plátky mandlí. Pečte zprudka v rozehřáté troubě, dokud rohlíčky nezezlátnou. 

Hotové nechte vychladnout, pocukrujte a podávejte. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více