Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jakmile začne cuketová sezóna, je stále co vařit. Ze zahrady nosíme další a další cukety různých velikostí a barev. Hodí se na báječná jídla, ať už zapékaná, vařená, grilovaná i smažená, a dokonce i na přípravu chutných moučníků.

Pokud domů nosíte stále další a další cukety, jistě se vám budou hodit nové recepty na jejich zpracování. Cukety můžete jednoduše nakrájet na plátky, dát na plech, ochutit, pokapat olejem a upéct v troubě. Můžete z nich ale také připravit karbanátky, zapékaná jídla, pomazánky nebo dokonce moučníky. 
Vyzkoušejte cuketu v pikantním sýrovém těstíčku, toto jídlo je poměrně rychlé a výborné. Cuketu nakrájejte na kolečka, osolte a nechte odležet. Mezitím si připravte těstíčko ze všech přísad, přidejte také strouhaný sýr, a plátky cukety v těstíčku obalujte, poté je usmažte na oleji dozlatova.

2. místo

Cukeťák je jedno z nejpopulárnějších cuketových jídel. Na vymazaný plech dejte směs ze strouhané cukety, sýra a dalších surovin, včetně koření, česneku a bylinek. Upečený cukeťák chutná s bramborami i s chlebem, teplý i studený, a hodí se na svačinu, oběd i večeři.

3. místo

Cukety na plechu si zamilujete. Cuketu nakrájejte na plátky, rozložte na plech a potřete ochuceným olejem. Pak dejte plech do trouby a nechte plátky péct asi 10 minut, poté na ně dejte kousky mozzarelly a ještě chvíli je zapékejte.

4. místo

Smažená cuketa rozhodně nezklame, její příprava je snadná, ale pokud cuketu chystáte pro více strávníků, tak ji raději usmažte na plechu v troubě, bude to snazší a rychlejší. Cuketa smažená v trojobalu je nejlepší ještě teplá s vařenými bramborami.

5. místo

Zapečené brambory jsou výborným jídlem, které zvládnete připravit v jednom pekáčku. Když k bramborám přidáte cuketu, bude výsledek šťavnatější. Na doplnění použijte ještě sýr, šunku, smetanu a vejce. Na zapečených bramborách s cuketou si pochutnáte.

6. místo

Bramboráky jsou další možnost, pokud máte cuket hodně. Cuketu nastrouhejte, ochuťte česnekem a majoránkou, přidejte hladkou mouku, vajíčko a trochu mléka. Tvořte tenké placičky a smažte je na oleji z obou stran dozlatova. Hned po usmažení placky ještě můžete posypat strouhaným sýrem.

7. místo

Tenké plátky z cukety vyzkoušejte naplnit šunkou a sýrem, obalit v ochuceném netradičním trojobalu a usmažit dozlatova na oleji. Podávejte je ještě horké s bramborami nebo s chlebem, ale budou chutnat i zastudena jako chuťovky.

Moučníky z cukety jsou příjemně šťavnaté a vláčné. Litý koláč podle našeho receptu je snadný a rychlý, povede se i začátečníkům. Určitě chutná jednoduše pocukrovaný, ale když ho vylepšíte čokoládovou polevou, výsledek bude dokonalý.

Přejeme dobrou chuť.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli