Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žitná mouka se řadí k zdravějším alternativám mouky pšeničné, protože obsahuje více přínosných živin a vitamínů. Nejčastěji se používá při pečení kváskového chleba, tím ale její využití v kuchyni nekončí.

Žitná mouka obsahuje méně lepku než mouka pšeničná, proto je pečivo z ní hutnější a méně nadýchané. Barva mouky je také lehce tmavší, žitná mouka pečivu také dodává silnou aromatickou vůni

Co udělat z žitné mouky

Žitná mouka by neměla chybět v kuchyni zkušených ani amatérských kuchařů, protože se z ní dá připravit mnoho slaných i sladkých dobrot.

  • Nejvíce se s žitnou moukou setkáme při domácím pečení chleba, a to v nesčetně receptech. Žitná mouka se většinou míchá s moukou pšeničnou.
  • Nemusíme se ale omezovat pouze na chléb, využijeme ji i při pečení rohlíků, dalamánků nebo celozrnných housek.
  • Z žitné mouky jsou výborné i noky či knedlíky, a to jak ty slané, tak i knedlíky ovocné.
  • Ve sladké kuchyni se nejvíce vyjímá v oblíbených palačinkách, muffinech, koláčích nebo perníku.
  • Zajímavé je také přidat žitnou mouku do těsta na linecké cukroví, a udělat si tak trošku zdravější mlsání.
  • Tato mouka se dá samozřejmě použít i na zahuštění polévek či omáček.

Žitná mouka se skvěle hodí při přípravě domácího chleba. Podle následujícího videoreceptu ho hravě zvládnete - a navíc bez hnětení. Tak chléb vyzkoušejte a dejte nám vědět do komentářů, jak se povedl.

Komentáře

Další tipy a triky