Dýně hokkaido prozáří svou krásnou barvou nejen naše zahrady, ale i naši podzimní kuchyni. Je výtečná, zároveň se snadno a rychle připravuje k jídlu, co víc si můžeme přát. Do našeho malého výběru jsme pro vás zařadili recepty na skvělá dýňová jídla, která každoročně slaví v našem receptáři velký úspěch.
Všechny dýně výtečně chutnají, každá je trochu jiná a hodí se na různé varianty zpracování. Novou éru jejich obliby do našich domácností přinesla právě dýně hokkaido, která vyniká nejen báječnou chutí a krásnou barvou, ale také jednoduchou přípravou. Tuto dýni totiž nemusíte loupat, dobře se krájí, její slupka je měkká a jídlům dá ještě výraznější barvu. Na odstranění semen použijte pevnou lžíci.
Krémové dýňové polévky sice můžete uvařit v průběhu celého roku, ale na podzim jsou přece jen nejžádanější a dají vašemu domovu tu nejlepší atmosféru. Receptů na její přípravu je celá řada, podle tohoto nejprve osmažte cibulku, přidejte nakrájenou dýni a chvíli společně poduste. Pak přilijte zeleninový vývar a společně povařte. Na závěr ještě vše rozmixujte, dochuťte a servírujte s opraženými dýňovými semínky.
Dýni před pečením rozkrojte a lžící vydlabejte semínka, dužinu nakrájejte na měsíčky. Brambory nakrájejte na klínky. Dýni i brambory dejte do mísy a zalijte marinádou z oleje, prolisovaného česneku, soli, bylinek a koření. Promíchejte a pak rozložte na plech a upečte do změknutí.
Z nahrubo nastrouhané dýně a několika dalších surovin, včetně vajíčka, solamylu, hladké mouky a mléka, umíchejte těstíčko a na rozpálenou pánev tvořte malé placičky, které usmažíte z obou stran dozlatova. Podávejte jako přílohu i jako samostatné jídlo s různými dipy nebo tatarskou omáčkou.
Jídla z dýně hokkaido mohou být velice jednoduchá a rychlá. Podle tohoto receptu orestujte cibuli, přidejte nakrájenou neloupanou dýni, ochuťte muškátovým oříškem a zázvorem a společně poduste. Nakonec zakápněte sójovou smetanou a podávejte třeba s rýží, těstovinami nebo s kuskusem.
Do pekáčku dejte kousky dýně, nakrájenou cibuli a plátky česneku. Směs osolte, okořeňte a pokapejte olejem. Promíchejte a dejte péct do vyhřáté trouby. Po změknutí dýně přidejte nakrájenou nivu a dejte ještě společně krátce zapéct. Pokrm podávejte ozdobený bílým jogurtem.
Dýně je výtečným základem skvělých a vydatných pomazánek. Můžete vyzkoušet pomazánku, která kombinuje nasládlou chuť pečené dýně a krémového Cottage sýra. Krásně barevná pomazánka je výborná s pečivem, ale můžete ji také podávat jako dip k zelenině.
V dalším jídle se spojuje šťavnaté kuřecí maso s jemnou chutí dýně hokkaido, o správnou chuť se postará aromatické koření a také pomerančový džus, který ještě umocní sytou barvu. Vychutnejte si tuto dobrotu, posypanou čerstvou petrželkou, s rýží nebo těstovinami.
V podzimním koláči se snoubí korpus z křehkého těsta s náplní z rozmixované uvařené dýně, pudinku a zakysané smetany. Na ozdobení použijte rozinky a oříšky, můžete přidat i další ovoce pro ještě lepší chuť a barevnost.
Komentáře