Kapusta je výtečná zelenina, která při správném zpracování získává skvělou chuť. Mezi nejznámější odrůdy kapusty patří kapusta hlávková, růžičková a kadeřavá (kadeřávek). Jejich využití je podobné, všechny chutnají výrazně a skvěle se hodí do některých oblíbených jídel.
Využití kapusty je opravdu různorodé, všechna jídla s ní jsou vydatná a potřebují výraznější ochucení, nejčastěji k tomu používáme utřený česnek. Kapusta se hodí především do polévek, přičemž jí není potřeba přidávat mnoho. Naše babičky milovaly dušenou kapustu s bramborem. Vyzkoušet můžete i další jejich oblíbená jídla. Výborně chutnají kapustové závitky nebo kapustové karbanátky.
Dušená kapusta s bramborem je typické staročeské jídlo, často používané jako příloha k masu, ale sama o sobě také nahradí hlavní chod. Kdo chce, může k ní přidat kousek opečené uzeniny nebo cibulku usmaženou pěkně dozlatova.
Kapustové karbanátky patří k nejoblíbenějším podzimním jídlům. Jejich příprava není složitá a zvládnete ji i s malými zkušenostmi v kuchyni. Můžete je připravit v masové nebo vegetariánské verzi, chutnají teplé i studené. Výborně chutnají s bramborami nebo jen s chlebem.
Kapustu bez obav kombinujte s další zeleninou - vyberte si to, co zrovna máte k dispozici. Podle tohoto receptu budete potřebovat ještě mrkev a také trochu mraženého hrášku. Zeleninu poduste s kuřecím masem a zahustěte máslovou jíškou, poté ještě dobře povařte.
Kapusta se také perfektně hodí k zapékání v troubě. Přitom si zachovává šťavnatost a také výtečnou chuť. Podle tohoto receptu ji zapečete s bulgurem, který předem uvaříte na skus. Na dochucení přidejte česnek, majoránku a sůl. Pro zpevnění směsi budete potřebovat vejce a pro zvýraznění chuti také trochu uzeného masa.
Kapustové karbanátky snadno připravíte v kombinaci s měkkou uzeninou, kapustu je potřeba nejprve povařit ve vodě, pak z ní odstraňte košťál a silnější žíly. Nakrájejte ji a smíchejte s dalšími surovinami. Tvořte karbanátky a vytvarujte je. Místo klasického smažení je můžete upéct v troubě, na plechu vyloženém pečicím papírem.
Na další variantu zapečené kapusty budete potřebovat kromě zeleniny opět také plátek uzeného masa a měkkého salámu. Kapustu nejprve uvařte, pak ji sceďte a nakrájejte. Dále si poduste houby, přidejte salám a uzené maso. Vše společně smíchejte a zapečte. Těsně před dopečením směs ještě polijte rozšlehanými vajíčky s mlékem a posypte strouhaným sýrem.
Kapusta se často podává s uzeninou. Na orestovanou cibuli přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a společně opékejte. Dále přimíchejte papriku, koření a kapustu. Po zaprášení moukou ještě poduste až do změknutí. Podávejte s bramborami nebo s chlebem. Můžete doplnit opečenými buřtíky, jak je vidět na fotce.
Kapustová polévka, pokud je dobře ochucená a také uvařená, má báječnou a velmi příjemnou chuť. Můžete do ní přidat pro zvýraznění chuti opět uzené maso, které se ke kapustě dobře hodí. Vegetariáni si vystačí s jinými surovinami, třeba s uzeným tofu.
Komentáře