Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Podzim je plný barev, což je znát i v naší kuchyni. Na zahradách dorůstají různé druhy krásně vybarvené zeleniny, především plodové a kořenové. K dispozici máme i košťáloviny a dostatek natí a bylinek, které ještě před chvílí rostly na zahradě.

V podzimních pomazánkách se kromě běžných surovin uplatní hlavně dýně, červená řepa, mrkev, celer, cibule, česnek a cuketa. To ale zdaleka není všechno. Červená kapie a na slunci dozrálá rajčata chutnají úplně jinak, než když je koupíme v zimě. Do pomazánek zužitkujeme dokonce i houby, kterých je v příznivém počasí dostatek. A jakou pomazánku připravit? Můžete se nechat inspirovat naším malým výběrem.

Dýňové pomazánky jsou báječným hitem podzimních dnů. Vyznačují se krásnou barvou a také příjemnou chutí. Základem této pomazánky je pečená dýně, rozmačkaná šťouchadlem na brambory a doplněná několika dalšími surovinami na dochucení. O výtečnou chuť se postará česnek, feferonka, kari a olivový olej.

2. místo

Červenou řepu můžete dávat do pomazánek buď vařenou nebo syrovou, do této pomazánky ji předem uvařte - buď ve vroucí vodě nebo v páře, případně ji upečte v troubě. Slupku oloupejte až po uvaření, aby z řepy zbytečně neutíkala šťáva. Uvařenou řepu nastrouhejte najemno, přidejte nastrouhaný celer a sýr lučinu.  

3. místo

Utřete tvaroh s máslem a přidejte konzervu tuňáka. K tomuto základu dejte ještě nadrobno nastrouhané ředkvičky, případně i kedlubny a nasekané bylinky (bazalka, oregano, pažitka), pomazánku okořeňte a vymíchejte do potřebné hustoty. Podávejte po odležení a zdobte proužky zelené a červené papriky.

4. místo

Pomazánka cibulák je vlastně "tatarák" z brambor a červené cibule. Má příjemnou pikantní chuť a krásnou barvu díky rajčatovému protlaku a zvolenému koření. Výborně se hodí k nasucho opečeným topinkám i na chlebíčky připravené k pohoštění.

5. místo

Tvarůžková pomazánka se vyznačuje výraznou chutí i vůní. Kromě olomouckých tvarůžků a pomazánkového másla do ní dejte koření, které zvýrazní její chuť. Velmi vhodná je mletá sladká paprika a přidejte ještě mletý pepř i drcený kmín. K pomazánce se báječně hodí čerstvé pečivo, na ozdobu pak cibule a červená kapie.

6. místo

Pokud ještě máte na zahradě svěží koprovou nať z letního výsevu, můžete si vychutnat švédskou pomazánku z kousků uzeného lososa. Základ pomazánky tvoří krémový sýr Lučina. Pomazánka je krásně nadýchaná a lahodná, výborně se hodí i pro sváteční pohoštění. 

7. místo

Nastrouhanou cuketu nechte chvíli vypotit. Na oleji osmahněte nakrájenou cibuli, přidejte chilli papričku a rozmačkaný česnek, zalijte protlakem a přidejte vymačkanou cuketu. Směs duste až do zhoustnutí. Jakmile začne chladnout, vmíchejte ještě nastrouhané uzené tofu nebo libovolnou uzeninu.

Celerovou pomazánku připravíte z najemno nastrouhaného celeru a mrkve, ke kterým přidáte trochu majonézy a citronové šťávy, na dochucení ještě pomazánku ochuťte mletým pepřem. Pomazánku podávejte namazanou na plátcích veky, každý chlebíček ozdobte kouskem citronu a nasekanou petrželkou.

Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli