Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Variant, jak upéct štrúdl, je celá dlouhá řada. Těsta se dají připravovat z různých surovin. Tím nejjednodušším je upéct štrúdl z koupeného listového těsta, ale je mnoho receptů na další těsta, která zvládnete vypracovat během krátké chvilky.

Dozrávající letní jablka nám nabízí mnoho možností ke zpracování, ale tím nejoblíbenějším jsou jednoznačně štrúdly. Nikdy se nepřejí a pokaždé mohou chutnat trochu jinak. Jablka jsou nejlepší ochucená skořicí a štrúdly pečeme vždy pěkně dozlatova. Těsta sice nemusí být mnoho, ale poměr mezi množstvím náplně a tloušťkou těsta musí být dobře vyladěný.

1. místo

Jednoduchý štrúdl z jogurtového těsta výtečně chutná a jeho příprava patří k těm nejsnadnějším. Vypracované těsto jen z několika surovin nechte chvíli vychladit, pak rozdělte na díly, naplňte a upečte. S těstem se krásně pracuje, netrhá se.

2. místo

Štrúdly plněné jablky patřily vždy k nejlepším moučníkům našich babiček. Léty osvědčené a "vymazlené" recepty se předávají z generace na generaci, štrúdly podle nich mají tu nejlepší lahodnou chuť. Na těsto vám bude stačit jen několik surovin, navzdory nízké ceně se jedná o luxusní dobrotu.

3. místo

Báječné těsto ze tří surovin vás nadchne, potřebujete stejný díl polohrubé mouky, tuku a měkkého tvarohu, přidejte ještě špetku soli a vypracujte těsto. Nechte ho v chladu odpočinout a poté už postupujte obdobně jako u jiných těst.

4. místo

Tažený štrúdl je další poklad, který nám předaly naše babičky. K mouce přidejte rozehřáté máslo a teplou vodu s octem. Pružné a nelepivé těsto nechte odpočinout v teple pod kastrolkem a pak se můžete pustit do vyvalování a "vytahování". S těstem se krásně pracuje.

5. místo

Specialitou je těsto šlehačkové. Mouku, žloutek, máslo a šlehačku vypracujte na těsto a nechte odpočinout. Hotový štrúdl bude jen velmi nízký, ale výtečný. Vyzkoušejte tuto dobrotu podávat ještě za tepla s vanilkovou zmrzlinou.

6. místo

Na štrúdly je možné použít i těsto s droždím, třeba podle tohoto receptu. Upečený štrúdl podle něj bude vláčný a voňavý. Plnit ho můžete mákem, tvarohem, ořechy, ale je dobrý také naslano se šunkou, klobáskou, rajčetem, sýrem, cibulí, v tom případě ale do kvásku nepřidávejte cukr.

7. místo

Pokud nemáte času nazbyt, ale přesto byste rádi štrúdl upekli, tak není nic jednoduššího než použít koupené listové těsto. Pečení pak zvládnete opravdu bleskově, tím nejpracnějším bude nastrouhat jablíčka. Přidat můžete třeba rozinky nebo vlašské ořechy.

Jednoduché a na suroviny nenáročné těsto si můžete udělat podle následujícího videa. Po zpracování ho nechte pod nahřátým hrncem odpočinout a pak se můžete pustit do rozvalování a plnění štrúdlu

Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli