Ovocné knedlíky můžeme uvařit z mnoha různých těst. Mezi nejoblíbenější patří bramborové, odpalované, tvarohové a kynuté. Švestky jsou jejich báječnou náplní, patří především k pozdnímu létu a začínajícímu podzimu, ale ze zmraženého ovoce je připravujeme po celý rok.
Knedlíky z bramborového těsta jsou na přípravu rychlejší než kynuté. Na knedlíky podle tohoto receptu použijte uvařené horké brambory, které zasypete krupicí a moukou a společně s vajíčkem a kouskem másla vypracujete rychle hladké těsto. Po krátkém odpočinutí balte do kousků těsta švestky a knedlíky uvařte.
Do vařícího mléka s trochou tuku a soli nasypejte hrubou mouku a směs na mírném ohni míchejte tak dlouho, až vznikne hladké těsto, které se nelepí. Po chvíli do něj vmíchejte vajíčka a z vypracovaného těsta odkrajujte dílky, které plňte ovocem. Po naplnění uvařte knedlíky.
Na tvarohové těsto stačí jen několik surovin, základem je měkký plnotučný tvaroh, doplněný polohrubou moukou, trochou krupice a vajíčkem. Těsto by správně nemělo lepit. Pracuje se s ním dobře, do kousků zabalte švestky a knedlíky uvařte.
Brambory na tyto knedlíky uvařte ve slupce a nechte vychladnout, můžete je uvařit už den předem. Přidejte další suroviny, vypracujte těsto, vyválejte váleček, krájejte dílky a do nich balte švestky. Bramborové knedlíky výborně chutnají posypané mákem a omaštěné.
Z osoleného mléka a krupičky uvařte kaši, ještě teplou vyklopte na vál a přidejte k ní vejce a mouku. Krásně vláčné těsto "uždibujte" a do kousků balte zralé švestky. Knedlíky vařte ve vroucí vodě, dokud nevyplavou na povrch. Na talíři je sypejte moučkovým cukrem a mákem a polijte rozpuštěným máslem.
Můžete vyzkoušet jednoduché knedlíky z měkkého tvarohu a polohrubé mouky, těsto pro lepší kyprost doplňte práškem do pečiva. Připravené knedlíky vařte na mírném ohni 8 minut. Na talíři je překrojte, posypte mletým mákem nebo strouhaným tvarohem a moučkovým cukrem. Přelijte je ještě rozpuštěným máslem.
Pro ty, kdo hodně spěchají, máme recept na jednoduché knedlíky podle "razdva" receptu. Základem je sice tvaroh, ale další postup si usnadníte přidáním bramborového těsta v prášku. Do kousků těsta zabalte ovoce a knedlíky uvařte ve vroucí osolené vodě.
Kynuté sladké knedlíky se dají plnit různými druhy ovoce a švestky nejsou výjimkou. Kynutí jde poměrně rychle, nesmí se ale uspěchat, aby měly hotové knedlíky tu správnou a nadýchanou konzistenci. Knedlíky po uvaření nezapomeňte několikrát propíchnout vidličkou.
Komentáře