Vánoční cukroví na poslední chvíli uděláme i ze zbytků. Prioritou je jednoduchost
Poslední týden před Vánoci by mělo být všechno cukroví upečené, proleželé a připravené k ochutnávání. Zbývá jen jediné - zbavit se všech zbytků po pečení, a vytvořit poslední druh báječného sladkého cukroví.
Nepečené cukroví má kratší dobu trvanlivosti kvůli obsahu másla nebo různých zbytků máslového krému. Cukroví nepotřebujeme nechat rozležet a dá se připravit doslova za pět minut dvanáct. Je oblíbenou dobrotou nejen na vánočním stole.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Nepečené cukroví ze zbytků
Do těsta zpracujeme vše, co zbylo po pečení:
- Zbytky máslových krémů, ořechových nádivek a náplní včetně másla.
- Zbytky otevřených marmelád, medu, čokoládových pomazánek, nutelly.
- Zbytky polámaného cukroví, piškotů, sušenek a pečených odřezků těsta.
- Zbytky ořechů, kokosu, kandovaného, sušeného a lyofilizovaného ovoce.
- Zbytky čokoládové polevy, nastrouhané čokolády a barevného zdobení.
- Zbytky alkoholu, jako je rum, vaječný likér, brandy, griotka a ovocné likéry.
- Zbytky arašídového másla i jiného ořechového másla a datlové pasty.
Zbytky umeleme, nastrouháme nebo nasekáme a zpracujeme ve vláčné těsto. Hustotu těsta doladíme tekutými nebo naopak suchými ingrediencemi. Hmotu tvarujeme ručně nebo ji vtlačujeme do formiček. Hotové tvary obalujeme v oříšcích, kokosu, práškovém kakau nebo je namáčíme do čokolády či cukrové polevy.
Rychlé cukroví na poslední chvíli
Kromě nepečeného cukroví lze velice rychle připravit vykrajované cukroví beze zbytků (tvar čtverečků, obdélníků a trojúhelníků), které jen obalíme v cukru. Ručně tvarované cukroví (rohlíčky a kuličky) je pro šikovnou kuchařku otázka chvilky. Zbytky bílků zpracujeme do křehkých pusinek, ořechových chroustů a kokosek, které jen klademe lžičkou na pečicí papír a usušíme.
Vyzkoušejte si s námi přípravu jednoduchých a rychlých sádlových kuliček podle videa - do kuličky uděláte obrácenou vařečkou důlek, který po upečení vyplníte marmeládou. Jednodušší recept na cukroví nenajdete:
Sladké drobečky
Když doma nenajdeme žádné zbytky po pečení cukroví a péct už se nám nechce, připravíme si naprostou lahůdku - sušené ovoce namočené do čokolády. Švestky, třešně, datle, meruňky a jiné neslazené ovoce vyplníme mandlí, namočíme do rozpuštěné čokolády a necháme na pečicím papíru zatuhnout.
Podívejte se na další díly ze seriálu Domácí cukrárna.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočka a vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér
Kapr a další tradiční pokrmy
Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.
Mohlo by vás zajímat:
Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba
Komentáře