Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Poslední týden před Vánoci by mělo být všechno cukroví upečené, proleželé a připravené k ochutnávání. Zbývá jen jediné - zbavit se všech zbytků po pečení, a vytvořit poslední druh báječného sladkého cukroví.

Nepečené cukroví má kratší dobu trvanlivosti kvůli obsahu másla nebo různých zbytků máslového krému. Cukroví nepotřebujeme nechat rozležet a dá se připravit doslova za pět minut dvanáct. Je oblíbenou dobrotou nejen na vánočním stole.

Nepečené cukroví ze zbytků

Do těsta zpracujeme vše, co zbylo po pečení:

  • Zbytky máslových krémů, ořechových nádivek a náplní včetně másla.
  • Zbytky otevřených marmelád, medu, čokoládových pomazánek, nutelly.
  • Zbytky polámaného cukroví, piškotů, sušenek a pečených odřezků těsta.
  • Zbytky ořechů, kokosu, kandovaného, sušeného a lyofilizovaného ovoce.
  • Zbytky čokoládové polevy, nastrouhané čokolády a barevného zdobení.
  • Zbytky alkoholu, jako je rum, vaječný likér, brandy, griotka a ovocné likéry.
  • Zbytky arašídového másla i jiného ořechového másla a datlové pasty.

Zbytky umeleme, nastrouháme nebo nasekáme a zpracujeme ve vláčné těsto. Hustotu těsta doladíme tekutými nebo naopak suchými ingrediencemi. Hmotu tvarujeme ručně nebo ji vtlačujeme do formiček. Hotové tvary obalujeme v oříšcích, kokosu, práškovém kakau nebo je namáčíme do čokolády či cukrové polevy.

Rychlé cukroví na poslední chvíli

Kromě nepečeného cukroví lze velice rychle připravit vykrajované cukroví beze zbytků (tvar čtverečků, obdélníků a trojúhelníků), které jen obalíme v cukru. Ručně tvarované cukroví (rohlíčky a kuličky) je pro šikovnou kuchařku otázka chvilky. Zbytky bílků zpracujeme do křehkých pusinek, ořechových chroustů a kokosek, které jen klademe lžičkou na pečicí papír a usušíme.

Vyzkoušejte si s námi přípravu jednoduchých a rychlých sádlových kuliček podle videa - do kuličky uděláte obrácenou vařečkou důlek, který po upečení vyplníte marmeládou. Jednodušší recept na cukroví nenajdete:

Sladké drobečky

Když doma nenajdeme žádné zbytky po pečení cukroví a péct už se nám nechce, připravíme si naprostou lahůdku - sušené ovoce namočené do čokolády. Švestky, třešně, datle, meruňky a jiné neslazené ovoce vyplníme mandlí, namočíme do rozpuštěné čokolády a necháme na pečicím papíru zatuhnout.

Podívejte se na další díly ze seriálu Domácí cukrárna.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky