Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vaření v přírodě je činnost, při které připravujeme jídlo venku s použitím otevřeného ohně, přenosného vařiče a lehkého nádobí. Používáme jednoduché a skladné potraviny, které není potřeba dlouho vařit.

Na dlouhých výletech, na túrách, na dovolené nebo pod stanem potřebujeme občas teplé jídlo - ohřát konzervu nebo uvařit čaj. Venkovní neboli outdoorové vaření přináší mnoho otázek hlavně v případě, že s ním nemáme příliš mnoho zkušeností.

1

Co je outdoorové - venkovní vaření

Při delším pobytu venku nelze konzumovat jen studené potraviny. V chladných dnech přijde k chuti teplá polévka, guláš z konzervy nebo horký čaj a káva. Setkání s rodinou nebo přáteli si v létě přímo říká o opékání buřtů. Otevřený oheň není jen ohniště plné hořících polen, ale také plamínky přenosného vařiče nebo grilu.

2

Co se dá vařit na otevřeném ohni

K vaření potřebujeme kotlík nebo hrnce (ešusy) a kuchyňské náčiní, ideálně vařečku a lžíci. V ešusu můžeme uvařit cokoliv - vodu na čaj, polévku z pytlíku nebo buřtguláš. Ohřejeme v něm konzervu a pak z něj i jíme. Pokud nemáme kotlík se závěsem, použijeme dva kameny, vložené do ohniště, na které ešus nebo pánev postavíme.

3

Co se dá uvařit venku v kotlíku

Pro větší skupinu lidí je vhodnější použít kotlík. Uvaříme v něm masový guláš, brambory, rýži i těstoviny. Kotlík zavěsíme na trojnožku, ale můžeme ho také postavit na kameny nebo na rošt, který si přibalíme do potřeb na kempování. Příprava většího množství jídla trvá déle, proto se kotlík nehodí na běžné túry.

4

Co se dá péct na otevřeném ohni

Opékáme vše, co se opéct dá - maso, uzeniny, plátky zeleniny, brambory, krajíce chleba a rohlíky, sýr v alobalu, válečky marshmallow nebo kousky ovoce. Potraviny napíchneme na klacek nebo použijeme rošt. Pokud jsme na výletě autem, můžeme si přibalit malý gril na dřevěné uhlí, který rozhodně nebude zahálet.

5

Co se peče na klacku nebo na jehle

Nejoblíbenějším pokrmem na opékání jsou špekáčky, buřty, slanina a plátky masa. Pokud nemáme vidličky, pořídíme si pevné klacky, které na jednom konci zašpičatíme. Kromě masa můžeme připravit houby, ovoce i zeleninu, které napíchneme a za stálého otáčení opékáme. Maso musí být důkladně propečené.

6

Co se dá uvařit na přenosném vařiči

Přenosných vařičů je mnoho druhů a velikostí. Některé fungují na pevný či tekutý líh, jiné na malou bombu s PB plynem. Vařiče na líh jsou malé a určené pro 1–2 osoby, ale jsou skladné a vejdou se i do malého batohu. Plynové vařiče na plyn mají malou přenosnou bombičku, ale do auta se vejde i 5kg bomba.

7

Jaké potraviny vzít s sebou do přírody

Na výletech a túrách se neobejdeme bez pytlíkových polévek a masových konzerv, paštik, pečiva, vajec, oleje, soli, cukru, čaje, kávy a základního koření. Delší pobyty v přírodě vyžadují více potravin - volíme suché potraviny, které moc neváží - těstoviny, rýži, instantní jídla. Nezapomeneme na cibuli a česnek (sušený česnek je na cestování ideální).

8

Na co dát pozor při venkovním vaření

Oheň nemůžeme rozdělávat všude - musíme si předem zjistit, jestli je to v dané lokalitě povoleno. Odřízneme drny (před odjezdem je vrátíme na místo) a naklademe do kruhu kameny. Přenosné vařiče a grily zajistíme před pádem. Před začátkem vaření připravíme do kbelíku vodu pro hašení případného požáru.

9

Jaké pomůcky pro venkovní vaření

Záleží na druhu a časovém rozsahu výletu či pobytu. Na krátký stačí ešusy, nůž s otvírákem a lžíce. Na delší pobyt nebo kempování se připravíme důkladněji podle toho, jestli jde o túru či stanování. Zabalíme si hrnec, pánev, plastové odolné nádobí na jídlo i na nápoje a kuchyňské náčiní - prkénko, nože, naběračku.

10

Jak uklidit ohniště a místo vaření

Pro pobyt v přírodě platí zásada - nikdo nesmí poznat, že tam před námi někdo byl. Uhasíme plameny a zalijeme je důkladně vodou. Uklidíme, posbíráme odpadky, rozebereme ohniště a vrátíme zpět drny, které zašlapeme na vlhkou hlínu. Zbytek větví odneseme do lesa nebo je naskládáme na hromádku, kde budou připraveny k použití dalšími výletníky.

Pod stanem si dokážeme představit klasická tábornická jídla, která jsou snadná na přípravu a nasytí i ty největší jedlíky. Mezi takové pokrmy patří buřtguláš, na jehož přípravu se můžete podívat v našem videu:

 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli